GroenLinks liet deze week de campagnefoto's maken.
GroenLinks liet deze week de campagnefoto's maken.

Politieke partijen op jacht naar raadszetels

Maar liefst tien politieke partijen doen op 18 november mee aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Gooise Meren. Eerder kwamen Hart voor Bussum, Trots op Nederland, 50 Plus, VVD, CDA en PvdA al aan het woord. Last but not least stellen we nu de lijsttrekkers voor van D66, GOP, CU en GroenLinks.

D66
Maarten Balzar prijkt boven aan de lijst van D66. Hij groeide op in Bussum en vanaf 2000 woonde hij in Muiden waar hij ervaring met het raadswerk opdeed. Tegenwoordig woont hij weer in zijn geliefde Bussum, waar hij ook veel tennist. In het dagelijks leven is hij patentonderzoeker bij het Europees Patent Buro. "Ik heb twee raadsperiodes in de raad van Muiden gezeten. Ik heb dus veel ervaring op grote dossiers zoals het KNSF-terrein. Ook was ik fel tegen de bezuinigingen op de bibliotheek; die moet behouden blijven." Op de lijst staan ervaren raadsleden zoals Koos de Haan, Theo Fambach en Olav Vroom, maar er is ook gekozen voor vernieuwing door Sawan Bruins en Geert-Jan Hendriks hoog op de lijst te zetten.
"We gaan ervan uit dat D66 een van de grotere partijen in Gooise Meren wordt. Duurzaamheid vinden we belangrijk. Zo kijkt Theo Fambach uit Naarden hoe het gemeentehuis in Bussum zo verbouwd wordt dat het ook voldoet aan de duurzaamheidsrichtlijnen van 2020. Wat we ook belangrijk vinden is dat er meer veilige fietspaden komen. Iedere zaterdag zullen we het gesprek aangaan met de mensen uit de kernen om over onze standpunten te praten. Alexander Pechtold komt op 14 november naar de verkiezingsmarkt in Bussum. Landelijk ligt D66 ook goed. We gaan voor minimaal vijf zetels."

Gooise Ouderen Partij
De Gooise Ouderen Partij doet ook dit keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De vorige keer kwamen ze voor het eerst met twee zetels in de Bussumse raad. Jan Kwekkeboom is lijsttrekker.
"Wees eerlijk, wees transparant. Dat is waar wij voor staan." Kwekkeboom zit samen met Harry Visser in de gemeenteraad. Ze stelden onder andere samen met Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum veel vragen over de woonplaats en het declaratiegedrag van oud-burgemeester Henk Heijman. Daarnaast is hij namens VNO-NCW West ambassadeur van het 100.000 banenplan en bestuurslid Werkkamer Inclusieve Arbeidsmarkt regio Gooi en Vechtstreek. Derde op de lijst is Piet Philipse, die jaren actief was in de Kringloop. "Han van Wees, staat ook op de lijst en is vooral bekend als oud-voorzitter van SC Muiden. Wij verwachten dat hij wel met voorkeurstemmen wordt gekozen. Met de wetenschap dat 50 PLUSmeedoet mikken we minimaal op 2 zetels en drie zou prachtig zijn. We willen zeker proberen in de coalitie plaats te nemen. Wij komen in onze campagne niet met spiegeltjes en kraaltjes, maar zullen maximaal onze doelgroep benaderen en op meerdere manieren onze boodschap in de brievenbus laten bezorgen. We zetten ons uiteraard in voor de senioren en daaraan direct gekoppeld burgers met een zorgvraag. Het tweede punt is dat we een transparant gemeentebestuur willen met echte burgerparticipatie."

ChristenUnie
De ChristenUnie hoopt vanaf 2016 weer in het gemeentebestuur te komen. Bij de vorige verkiezingen liepen ze op 19 stemmen een raadszetel in de Bussumer raad mis. Elmer Benjamin is de lijsttrekker geworden nu Michel Klein Statenlid is geworden in de provincie Noord-Holland. In de hoop dit succes voort te zetten mikt de partij op twee zetels in Gooise Meren. Benjamin werkt in het dagelijks leven bij het Waterschap. Hij is christen en woont in Bussum. Roel Kamphuis staat op de tweede plek. "Hij is net zo enthousiast als ik. Wij kennen elkaar van de Thousand Hills Kerk in Hilversum en zijn beiden sinds begin dit jaar achter de schermen al bezig met de verkiezingen voor Gooise Meren."
De Christen Unie wil eenzaamheid onder de aandacht brengen. "Het gaat zeker niet alleen om ouderen, ook jongeren willen we op weg helpen. Door deze twee doelgroepen aan elkaar te koppelen zou je heel wat problemen weg kunnen nemen. Verder willen we voor vrijwilligers de regeldruk verminderen en zoeken we naar manieren om ze te belonen. Ons motto is: 'Aandacht voor de ander'. Een ander belangrijk lokaal punt is de spoorse doorsnijding waarvoor we een plan van aanpak hebben gemaakt om op korte termijn de situatie veiliger te maken."

GroenLinks
Gerben Stuik uit Bussum is ook deze keer lijsttrekker voor GroenLinks. Hij is vier jaar raadslid in Bussum en daarnaast docent op het Vechtstede College in Weesp. "Veel dingen gaan goed in de kernen en die moet je ook uitbouwen in Gooise Meren. Zo hebben we in Bussum de dorpsmanager om het centrum aantrekkelijker te maken. De burgerparticipatie in Naarden is goed geregeld. En Stichting Stad uit Bussum vind ik ook een blijvertje; zij weten jongeren aan zich te binden die zelf een project opzetten en uitvoeren."
Stuik wordt op de lijst gevolgd door de ervaren Maria van Rooien uit de gemeenteraad van Naarden. Ook Jan Portengen prijkt op de lijst. Hij is bekend als raadslid uit Muiden waar hij voorheen bij de PvdA zat. "Zijn kennis en kunde over lokale situaties is van groot belang. We gaan met deze club voor vijf zetels." GroenLinks wil dat Gooise Meren in tien jaar tijd klimaatneutraal is. "Het moet bijvoorbeeld makkelijker worden om zonnepanelen te plaatsen en we willen een fonds voor duurzame ondernemers. Ook belangrijk is dat we niet gaan bezuinigen op zorgvoorzieningen." De komende tijd zullen de leden van GroenLinks op de stations te vinden zijn met folders en in woonwijken met de verkiezingskrant. "Fractievoorzitter Jesse Klaver uit Den Haag komt in Gooise Meren op bezoek. Dat zal hopelijk positief uitstralen op ons. Om in termen van Jesse te praten: wij willen met GroenLinks naar een ontspannen samenleving."