Eigenaar Peter Voogd is positief over alle ontwikkelingen.
Eigenaar Peter Voogd is positief over alle ontwikkelingen. Foto: Yvette Geerts

Balans tussen smaken bij restaurant Bijna Thuis

BUSSUM - Hij oogt ontspannen, Peter Voogd, eigenaar en chef-kok van restaurant Bijna Thuis aan de Brinklaan. Hij staat dan ook zijn hele leven al in de keuken, dus weet wat hij doet.

Anderhalf jaar geleden begon hij aan dit nieuwe avontuur. "Ik wilde weer nieuw elan in het restaurant (hiervoor Las Brssas) brengen, het echt weer op de rit zetten." Of dat al helemaal gelukt is? De periode is natuurlijk wat kort, maar Peter is best wel tevreden. "Gasten stappen in ieder geval met een blij en tevreden gevoel weer naar buiten." En het driegangenmenu is onverminderd populair, hoewel er natuurlijk ook à la carte of 'buiten de kaart' gegeten kan worden. "Er moet balans zijn tussen smaken, koken met eerlijk producten, vers en zo veel mogelijk biologisch." Peter kookt het liefst puur. Een wortel moet naar een wortel smaken, is zijn mening.
Groenten spelen een grote rol binnen het menu. Een palet van vier, vijf soorten groenten op je bord is bij Bijna Thuis heel normaal. Peter: "Ik verheug me erg op de herfst. Met seizoensgroenten als pastinaak, spinazie en wortel kun je het bord mooi opmaken." Naast biologisch op het menu schenkt Peter sinds vorige week ook fairtradekoffie en -thee. Vervuiling is er naar zijn mening al genoeg, alles wat je daar zelf tegen kunt doen is meegenomen.

Anders
Ook nieuw is het open podium. Van donderdag t/m zondag kunnen muzikanten voor wat muzikale omlijsting zorgen. Wie het podium wil pakken is welkom wat Peter betreft. Enige voorwaarde is dat je je van tevoren aanmeldt en dat de muziek niet de boventoon gaat voeren. Zolang zijn gasten vermaakt worden en het 'restaurantmuziek' is vindt Peter het prima. "Drumstel en hardrock is niet de bedoeling", licht hij toe. Hij houdt wel van wat afwisseling en 'anders dan anders'. De wijnkaart bijvoorbeeld. Gasten die een uitgebreide wijnkaart verwachten zullen wat raar opkijken. "We hebben geen wijnkaart, maar hebben in principe elke maand een andere wijn. Zo staan er deze maand Italiaanse wijnen op de kaart; in november is een ander wijnland aan de beurt."