Sanderse (CDA), Boekhoff (PvdA) en Van Meerten (VVD) willen allemaal wethouder worden in Gooise Meren.
Sanderse (CDA), Boekhoff (PvdA) en Van Meerten (VVD) willen allemaal wethouder worden in Gooise Meren. Foto: Bob Awick

Wethouders willen ook in Gooise Meren aan de slag

Drie zittende wethouders doen als lijsttrekker mee aan de gemeenteraadsverkiezingen voor Gooise Meren. Miriam van Meerten (VVD), Gerard Boekhoff (PvdA) en Marleen Sanderse (CDA) hopen allemaal dat ze hun werk voort kunnen zetten in de nieuwe gemeente die op 1 januari ontstaat. Want afmaken waar ze aan begonnen zijn, dat is iets wat ze alle drie voor ogen hebben.

door Jessica de Jong

VVD
De VVD ziet in Miriam van Meerten uit Naarden de ideale lijsttrekker. De liberale energieke dame heeft haar eerste jaren in het college als prettig ervaren en ze wordt warm van lokaal bestuur. "Je kunt hier echt zaken veranderen. Het gaat over serieuze thema's zoals de Vestingwerken, maar ook over de oude dame die een rollator nodig heeft en bij de gemeente aanklopt. Ik ben net goed warmgedraaid en wil graag verder aan de slag. Maar daar beslist uiteindelijk de fractie over. Wat wij met de VVD willen is de grootste partij in Gooise Meren blijven. Omgerekend zouden we nu 7,4 zetels hebben en ik rond graag af naar boven, dus 8 tot 9 zetels zou mooi zijn."
Kinderen en onderwijs gaan haar aan het hart. "Toen wij tien jaar geleden in Naarden kwamen wonen waren er wachtlijsten voor de scholen en de sportclubs. Dat is voor mij de trigger geweest om politiek actief te worden. Daarnaast ben ik bestuurslid voor de gelukskoffer." Achter Van Meerten staat het Bussumse raadslid Alexander Luijten. "Hij is een goede verbinder die het speelveld overziet." Hij wordt gevolgd door de nummer drie op de lijst Jens Duyts, die een stabiele en ervaren liberaal is en zowel Muiden als Muiderberg goed kent.
Vrijheid en eigen kracht zijn voor Van Meerten twee heel belangrijke uitgangspunten. "Neem nu de zorg. Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt. Ik vind het belangrijk dat iedereen meedoet, niemand hoeft aan de kant te staan." Ook toerisme gaat Van Meerten aan het hart. "Het Muiderslot is Amsterdam Castle, Naarden wordt Amsterdam Fortress. Ik zie kansen voor mooie arrangementen in samenwerking met ondernemers. Mooie initiatieven zoals Pro Bussum en Stadspromotie Naarden zie ik graag behouden en versterkt in de nieuwe gemeente terugkomen. De VVD is voor een beter ondernemersklimaat en dus voor zondagopenstellingen. Ook gaan we ons hard maken voor fietsstraten waar de fiets midden op de weg mag fietsen en de auto's erachteraan rijden. Denk vooral aan verkeersveiligheid bij scholen. Wat betreft de campagne houden we op 2 november een ondernemersavond waarbij ook minister Henk Kamp aanschuift. Met meerdere themavonden, flyeren en zichtbaar in de wijk zijn hopen wij de kiezers naar de stembus te krijgen."

CDA
De enthousiaste en makkelijk toegankelijke Marleen Sanderse is lijsttrekker voor het CDA. Deze wethouder van Naarden wordt op de lijst gevolgd door raadslid Lodewijk Zweers uit Bussum. Raadslid Arie Mastenbroek uit Muiden is de nummer drie op de lijst. Kortom: het CDA biedt een top drie aan mensen met veel bestuurlijk ervaring. De christendemocraten laten weten dat het team bestaat uit een mix van ervaring en talent. Zo staan er ondernemers, onderwijzers en politiemensen op de lijst.
Sanderse trekt de kar dus van het CDA, zelfs letterlijk, want bij de aftrap van de campagne reed ze met een huifkar door Gooise Meren om al haar partijgenoten op te halen. De campagne past ook binnen een van de belangrijkste speerpunten van het CDA, namelijk 'zichtbare politiek' voeren. Sanderse legt uit wat ze daarmee bedoelt: "We vinden het heel belangrijk dat de inwoners ons zien. Dat we kunnen uitleggen wat we doen en onze keuzes verantwoorden. Transparant beleid vinden wij belangrijk. Hier in Naarden hebben we net twee hele belangrijke visies ontwikkeld, samen met inwoners en verenigingen. Die visies zijn unaniem aangenomen door de raad en ik kan je vertellen dat het twee hele ingewikkelde onderwerpen waren met verschillende belangen. Ik ben er trots op hoe dat tot stand is gekomen."
Ze vervolgt: "Landelijk gezien doen we het goed in de peilingen. Ik hoop dat dat ook zijn effect heeft op deze lokale verkiezingen en dat we daar van kunnen profiteren. Ik ben ambitieus en zet in op vijf of zes zetels. In Naarden heeft het CDA 3 zetels en in Muiden en Bussum allebei 2. Het is hoe dan ook belangrijk dat de inwoners weten dat er verkiezingen zijn en dat ze naar de stembus gaan. Het is maar voor 2,5 jaar, maar wel belangrijk. Het CDA zal met haar campagne als een groene golf door Gooise Meren trekken. We delen onder andere klavertjevierbolletjes uit. We gaan de komende tijd de wijk in en gaan in gesprek met de inwoners."

PvdA
Als er één trotse wethouder is, dan is het wel Bussumer Gerard Boekhoff. Hij twijfelde dan ook geen moment om lijsttrekker en wethouderskandidaat te worden voor de PvdA. Boekhoff kan niet wachten om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. "Het gaat behoorlijk goed in Gooise Meren, maar dat gaat niet vanzelf."
Boekhoff was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook al lijsttrekker. Op plek twee staat de zeer ervaren sociaal democraat Lars Voskuil, raadslid in Naarden en plek drie is voor het Bussumse raadslid Mieke de Wit. Muider en oud-wethouder Fred Winnubst staat op vier. "Zo zijn we met mensen uit alle kernen vertegenwoordigd. Ik denk dat we zeker vier zetels in de wacht zullen slepen, en ik hoop op vijf", spreekt hij zijn ambitie uit.
Met de stevige portefeuilles Financiën en Zorg en Welzijn kreeg Boekhoff de afgelopen tijd heel wat op zijn bordje. "Ik maak die klus graag nog verder af. Het gaat nu goed en ik wil dat graag zo voortzetten", laat hij weten. "Er is veel bezuinigd en de voorzieningen zijn behouden. We kennen ook relatief lage woonlasten. We hebben bijvoorbeeld nog niet hoeven bezuinigen op huishoudelijke hulp en we bieden onze inwoners met een zorgvraag precies wat ze nodig hebben. Ik vind het heel belangrijk dat alles wat nu loopt zo doorgaat. Het blijft de puntjes op de i zetten. Als iemand slecht ter been is, is er dan altijd een scootmobiel nodig? Of is de inwoner met een andere oplossing beter af? Het hoort bij de PvdA dat je mensen een steuntje in de rug geeft. Wat vooral speelt is dat we op het gemeentehuis op een andere manier moeten gaan werken."
In verkiezingstijd gaan de betrokken PvdA-leden weer langs de huizen met rode rozen en worden er vragen gesteld over wat er beter kan. "Dat doen we eigenlijk het hele jaar door, maar het gebeurt nu iets vaker. Ook zullen we bij organisaties langsgaan en in het dorp flyeren. Het is echt belangrijk dat mensen naar de stembus gaan", zo besluit hij.