Tjitske hoopt dat de tentoonstelling door het land gaat reizen.
Tjitske hoopt dat de tentoonstelling door het land gaat reizen. Foto: Yvette Geerts

'In het Wild' moet mensen aan het denken zetten

BUSSUM - De fototentoonstelling 'In het Wild' laat mensen met een zichtbare handicap in het dagelijkse leven zien. Gewoon, zoals ze zijn, met een rolstoel, gehoorapparaat of blindengeleidehond. De tentoonstelling opende op 1 oktober en valt deels samen met de Week van de Toegankelijkheid.

'In het Wild' was een initiatief van Jeroen Muller van de stichting Disability Affairs. Hij kwam zelf door een ongeluk op zijn zestiende in een rolstoel terecht. Hij ervoer zelf hoe lastig het was om met een zichtbare handicap mee te kunnen doen in de samenleving. Hij veranderde niet, maar hoe hij werd gezien door anderen veranderde wel. Ruim anderhalf jaar na zijn overlijden opende zijn zus, de Bussumse Tjitske Muller, de fototentoonstelling die nog tot 24 december te zien is in het gemeentehuis. De tentoonstelling laat mensen met een functiebeperking zien binnen de context van hun eigen ervaring. Gewoon wanneer ze aan het winkelen zijn, een haring eten, geld pinnen, met de trein gaan of thuis aan het koken zijn. De foto's werden zes jaar geleden door fotografen Bert Spiertz en Robert-Jan de Witte gemaakt. "Mensen met een zichtbare functiebeperking worden letterlijk uit beeld geweerd, je ziet dat ze weggefilterd worden, terwijl ze er wel zijn en meedoen. Kijk maar om je heen. Je hoeft er geen moeite voor te doen. Als je op straat loopt dan zie je mensen in een rolstoel, mensen met een gehoorapparaat of iemand die blind is. Maar zie je ze terug op foto's in een folder of reclamefilm?" De tentoonstelling moet mensen, vormgevers en beleidsmakers aan het denken zetten, vindt Tjitske. "Het gaat om bewustwording. Het is een blinde vlek, ik ben zelf langzaam gaan begrijpen wat de kracht van beeldvorming is. Stel dat je vrouwen uit het beeld zou weren." Jeroen zelf ging op een creatieve en positieve manier om met wat hij dagelijks tegenkwam. Hij zette zich in voor een samenleving met valide en mindervalide mensen, studeerde sociologie en had zijn eigen stichting, Disability Affairs. Ook vroeg Jeroen aandacht voor toegankelijkheid. Hij bedacht de rolstoeltafel. Die aandacht is ook nu nog hard nodig volgens Tjitske. "Zijn beste vriend wilde bij de opening zijn. Hij zit in een rolstoel; het eerste dat hij hier zag was een trap."

Fotowedstrijd
Aan de tentoonstelling is ook een fotowedstrijd gekoppeld waaraan zowel professionele fotografen als amateurs mogen meedoen. Het gaat daarbij om foto's gemaakt in de gemeente Bussum die passen binnen het thema 'In het Wild'. Een jury beoordeelt de foto's. De winnende foto's worden uitvergroot en krijgen na de gemeenteraadsverkiezingen een plek op de lege verkiezingsborden.

De foto's kunnen tot 1 november worden ingezonden via inhetwild@bussumcultureel.nl.