De bijeenkomst in het Jan Ligthart Centrum.
De bijeenkomst in het Jan Ligthart Centrum. Foto: Bob Awick

Inwoners bekijken hoe ze vluchtelingen kunnen helpen

Bussum - Hoe kunnen inwoners vluchtelingen helpen en wat is er eigenlijk nodig? Dat was de grote vraag tijdens de bijeenkomst over vluchtelingen van afgelopen donderdag in het Jan Ligthartcentrum. Een stuk of vijftig belangstellenden uit Naarden en Bussum kwamen samen om te brainstormen over hoe ze hun steentje kunnen bijdragen.

door Mireille Detrixhe

Gigi Dingler, Jochum Jarigsma en Lisa Schonewille organiseerden de avond, allen inwoners die zich maatschappelijk betrokken voelen en vluchtelingen willen helpen. En zij zijn niet de enigen. Dat was overduidelijk tijdens de bijeenkomst. Zo waren er afgevaardigden van de Voedselbank, de Kledingbank, VluchtelingenWerk en het Leger des Heils. Ook waren er vijf vluchtelingen aanwezig, waarvan er twee hun verhaal deelden met de aanwezigen.
Er werd die avond een podium geboden voor verschillende lokale initiatieven. Zij kregen de gelegenheid om bekendheid te geven en hulp te vragen voor hun project. Raoul Kuiper uit Naarden bijvoorbeeld. Hij is samen met Eveline Smits van Oyen van de Voedselbank en twee vluchtelingen, Najjar en Kadher, gestart met het initiatief 'Elke Gooise matras komt van pas'. Zij verzamelen spullen voor de eerste start voor mensen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen. Naast spullen hebben zij ook sociale activiteiten opgezet, zoals een welkomstboekje. Inmiddels zijn er veel meer bestaande initiatieven. "Het is belangrijk om samen te werken en met elkaar in gesprek te gaan, zodat deze mooie initiatieven een goede plek krijgen en het logistiek goed en efficiënt geregeld kan worden", aldus Kuiper.
Behalve materiële hulp is ook emotionele hulp hard nodig, opperde een van de aanwezigen. Siham, een jonge vrouw uit Syrië die werkt voor het Rode Kruis, benadrukte dat vluchtelingen niet voor het geld komen maar omdat ze geen land meer hebben. "Zij hebben lieve woorden nodig. Zeg hallo en laat mensen zich welkom en thuis voelen. Emotionele hulp is erg belangrijk. Toch is het belangrijk om eerst mensen een veilig onderdak te bieden. Stap twee is emotionele en mentale hulp. Als je iemand geen veiligheid biedt, kun je niet beginnen aan 'mental care'", legde Siham uit.
Evelyn Hasperhoven van Twinburgering is actief in taal- en werktrainingen. "Vaak hebben vluchtelingen in hun thuisland een goede baan of opleiding gehad." Evelyn zoekt met name stageplekken voor vluchtelingen. Vanaf 29 oktober start Evelyn het initiatief 'NEDwerken' in de bibliotheek in Bussum. Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur kunnen vluchtelingen en andere Nederlanders zich melden, maar ondernemers die stageplekken hebben zijn ook welkom. Najjar, een van de twee vluchtelingen die zijn verhaal deed, benadrukte dat hij als vluchteling met name support nodig heeft om een baan te vinden.
Wie wil helpen kan kijken op Facebook bij 'Ik Wil Vluchtelingen Helpen'