Celeste Cresswell speelt viool en saxofoon.
Celeste Cresswell speelt viool en saxofoon. Foto: Bob Awick

Celeste Cresswell uit Zuid-Afrika

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Celeste Cresswell komt uit Zuid-Afrika en werkt onder andere bij de Gooische Muziekschool. Ze doceert viool en saxofoon.

door Jessica de Jong

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"De liefde vond mij. Mijn partner Santi creëert smaken en geuren, ze is een flavouriste. Ze werkte voor Quest Naarden en het bedrijf vroeg of ze in Chicago kwam wonen. In 2005 zijn we daarheen verhuisd. Zij werkte daar en ik studeerde aan het Berkley College of Music en speelde in een brassband. In 2006 kwam Quest met een betere baan voor Santi in Naarden. Het was direct duidelijk dat we dat wel wilden. De barre winters in Chicago vonden wij niets. Als Zuid-Afrikanen voelen wij ons ook door de geschiedenis en de taal verbonden aan Nederland. Daarbij is het vanaf hier een stuk dichterbij naar Pretoria dan vanuit Chicago. Dat was 25 uur vliegen, nu nog 12 uur."

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"We vonden Bussum centraal gelegen en het biedt het beste van twee werelden. Het is vlak bij de natuur en bij de grotere steden. Het bevalt hier heel erg goed. Ik kom graag in het centrum: winkelen in de Spiegelstraat, de Havenstraat, de Kapelstraat en lekker eten bij Allegria of Soigné. Maar mijn favoriete plek is toch wel de markt. Dat vind ik zo gezellig en overal zie je lekkere kaas, vers brood; dat heb je gewoon niet in Zuid-Afrika. Soms een markt op zaterdag, maar zo iedere week, dat kennen we niet. Het is ook een ontmoetingsplek waar je je onderdeel van de gemeenschap voelt."

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Zuid-Afrika?
"Vergelijken kan eigenlijk niet, maar ik vind Nederland wel een prachtig en vooral veilig land. Je hoort hier veel mensen klagen over de hoeveelheid regels, maar het heeft ook voordelen. In Pretoria heeft iedereen een hek om zijn huis, is er beveiliging en zijn er wapens in huis. 's Avonds moet je alles op slot doen en in de schemering ga ik daar niet meer naar buiten. Verder vind ik de mensen in Zuid-Afrika meer op zichzelf. Ze leven meer hun eigen leven, achter grote hoge muren. In het verkeer zijn ze vaak agressief. In Nederland zijn de automobilisten vrij beleefd in vergelijking met Afrika. In Nederland wordt huishoudelijk afval opgehaald. Kliko's worden opgehaald, mensen zijn milieubewust. Dat zie je niet in Zuid-Afrika."

Voelt u zich al een Nederlander?
"Ik doe moeite om mij aan te passen. Ik heb een intensieve taalcursus gevolgd in een klooster in Limburg, maar in mijn hart ben ik een Afrikaan. Soms loop ik ook tegen gekke woorden aan. Hier zeggen de mensen 'kakkerig'. De eerste keer dat ik dat woord hoorde schrok ik echt. Wij zouden dat nooit in gezelschap zeggen. Het is voor ons echt een scheldwoord en heeft te maken met poep."

U werkt ook?
"Ik heb aan het conservatorium gestudeerd in Pretoria. Daarna speelde ik in het orkest van de landmacht van Zuid-Afrika. Ik heb nog opgetreden bij formele diners, met onder anderen Nelson Mandela. Toen we naar Amerika gingen heb ik gestudeerd aan de College of Music voor muziekproductie en technologie. Muziek is altijd mijn leven geweest. Ik speelde veel in bandjes. Nu geef ik les aan de Gooische Muziekschool en geef ik privéles. Met mijn buurman Joep Lans heb ik bij Bussum Cultureel opgetreden."

Wat mist u het meest aan Zuid-Afrika?
"Het buitenleven, het klimaat, de prachtige sterrenhemel. Die waardering krijg je pas als je er niet meer woont. Ook onze kleine cultuur mis ik heel erg, het is met niets te vergelijken. In Zuid-Afrika worden 11 talen gesproken, het is een mengelmoes van culturen. Ik mis de kust en het strand, want ik ben een duiker."

Heeft u last van discriminatie?
"Voor ons als stel was het juist een reden om naar Nederland te komen omdat we hier niet gediscrimineerd worden vanwege onze seksuele geaardheid."

Is Zuid-Afrika een leuke vakantiebestemming?
"Het is een fantastisch vakantieland en de rand staat laag; het is dus goedkoop voor Nederlanders."