Ze staan niet allemaal op deze foto, maar Hart voor Bussum heeft 30 kandidaten op de lijst.
Ze staan niet allemaal op deze foto, maar Hart voor Bussum heeft 30 kandidaten op de lijst.

Hoe roeren de lokale en nieuwe partijen zich?

Wie doen er mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november? En gaat de stem van de kiezer naar een bekende landelijke partij of zal een lokale of nieuwe partij hoge ogen gooien? In totaal zullen er tien partijen meedoen. De strijd om de kiezer zal de komende tijd van start gaan. Deze week zoomen we eens in op de lokale partijen en de nieuwkomers.

door Jessica de Jong

Hart voor Bussum
Als er één lokale partij weet hoe het is om de verkiezingen te winnen, dan is het wel Hart voor Bussum. Met vijf zetels zetten ze zich in één keer op de kaart bij de vorige verkiezingen. De naam blijft voorlopig zoals die is. "We hebben gekeken of we Hart voor Naarden of Hart voor Muiden konden oprichten, maar daar bleek niet voldoende tijd voor te zijn. Samen met de leden hebben we besloten om als Hart voor Bussum de verkiezingen in te gaan. Dat is ook een sterk merk. De komende tijd werken we ernaartoe om dé lokale partij van Gooise Meren te worden. Een naamsverandering willen we wel snel, maar we richten ons nu eerst op de verkiezingen", vertelt de gedreven Marieke Munneke Smeets. Zij zal samen met René Sweijen de partij aanvoeren: twee Bussumers met ervaring in de gemeenteraad. "Het is helaas niet gelukt om mensen uit Muiden op de lijst, met overigens 30 personen, te krijgen. Op zich hoeft dat niet een probleem te zijn, want de nieuwe gemeenteraad zal zich met name bezighouden met overstijgende problemen, bijvoorbeeld het sociaal domein. Monumentenzorg in Naarden of de KNSF in Muiden passen in het grote geheel. We hebben ons overigens al bemoeid met actuele kwesties in de buurtgemeenten zoals de kwestie rondom voetbalclub SC Muiden." Hart voor Bussum mikt op vier zetels. "We gaan voor de nieuwe politiek, met optimale burgerparticipatie en een open en eerlijk bestuur", besluit ze.

Trots op Nederland
Wie een blauwe maandag bij Hart voor Bussum op de lijst stond is John Krabbendam. Momenteel zit hij onder de naam 'fractie Krabbendam' in de gemeenteraad en de komende verkiezingen is hij de lijsttrekker voor Trots op Nederland. Hij hoopt op twee zetels. Krabbendam is al aan het rekenen met zwevende zetels ("ik gok een stuk of vijf") en hij denkt dat er 26 zetels te verdelen zijn over de bestaande partijen. "Ja, ik ben al aan het kijken wat de kiesdeler wordt, welke politieke partijen er allemaal meedoen en dat soort zaken." Krabbendam vertelt dat hij het niet zag zitten om als eenmansfractie mee te doen aan de verkiezingen. "Maar toen werd ik benaderd door Trots op Nederland. Ik heb ja gezegd. Ik heb ervaring met het raadswerk en ik vind het ook heel mooi om af te maken waar ik mee begonnen ben." Op de lijst van Trots op Nederland komen acht personen te staan, waaronder vier Bussumers. "Nee, er staan geen kandidaten uit Naarden of Muiden op de lijst." Hij denkt niet dat dat een bezwaar is. "Je moet naar de gemeenschappelijke belangen kijken, niet alleen maar naar je eigen tuintje."

Eenmansfracties
In Bussum is John Krabbendam niet de enige eenmansfractie. Ook Françoise Clijsen en Bob Henzen hebben een eigen zetel. Zowel Clijsen als Henzen laat weten zich komende november niet verkiesbaar te zullen stellen.

Gooise Ouderen Partij
Jan Kwekkenboom, nu al raadslid in Bussum, zal de lijsttrekker worden van de Gooise Ouderen Partij. Bij de vorige verkiezingen waren ze nog nieuwkomers. Ze behaalden in één klap twee zetels. Vanuit de oppositie wisten ze ervaring op te doen met het raadswerk.

50PLUS
Nieuwkomer Arno Haye uit Bussum gaat de kar trekken voor 50PLUS. Zelf is hij 58 jaar oud, woont boven zijn eigen feestcentrum The Spot en zit onder andere in de Bussumse Ondernemers Vereniging. Hij is wethouder geweest in Hilversum en gedeputeerde Verkeer en Vervoer in het Gewest. Op zich zou hij wel weer wethouder willen worden, nu voor Gooise Meren. "Mits we groot genoeg zijn en wij ons in het collegeprogramma kunnen vinden", lacht hij zittend op een bankje in zijn club.
Uiteraard is hij ambitieus en wellicht terecht gezien het aantal 50-plussers in de drie gemeenten. "Ik denk aan twee zetels, maar ik durf het eigenlijk niet te zeggen." Namens 50PLUS zal Haye zich inzetten voor thema's zoals zorg, verkeer en ondernemers. Het zijn zaken die hem persoonlijk raken. "Vorig jaar werd mijn moeder ziek. Je krijgt dan opeens met allemaal instanties te maken. Ouderen moeten langer thuis wonen, maar de thuiszorg wordt ondertussen de nek omgedraaid. We worden op die manier een asociaal land. Ik vind de zorg dus belangrijk, maar ook zaken zoals ouderenwerkloosheid. Als 50PLUS-partij zijn we duidelijk geen one-issue-partij."

'Stem op iemand uit Muiden'
Nu de enige lokale partij buiten Bussum om, namelijk Ons Muiden Muiderberg, is gestopt vanwege tijdgebrek, vrezen Muiders dat ze niet genoeg vertegenwoordigd zullen worden in Gooise Meren. Bekende Muider Otto Holzhaus is bang dat Muiden zelfs het afvoerputje wordt van Gooise Meren. Hij deed onlangs in MuiderNieuws de oproep aan Muiders om zo veel mogelijk te stemmen op Muiders. Zijn favoriet is oud-wethouder Fred Winnubst (PvdA). Met een kettingmail en posters voor op het raam hoopt Holzhaus (81 jaar) zo veel mogelijk stemmers voor Winnubst te krijgen. Ondertussen is een aantal leden van de Bewonersvereniging Muiden/Muiderberg in Muiderberg een soortgelijke actie gestart voor Muiderberger Charles Wiss (ook PvdA). De actie voor Charles Wiss wordt niet gevoerd vanwege zijn politieke kleur, maar vanwege zijn vele kwaliteiten, aldus de bewonersvereniging. "De juridisch geschoolde Wiss kan goed luisteren, heeft bestuurlijke ervaring, is een heldere denker, verbaal sterk en van onbesproken gedrag."