Op de bijeenkomsten kwamen allerlei  ideeën en meningen naar voren.
Op de bijeenkomsten kwamen allerlei ideeën en meningen naar voren.

Meer inspraak en participatie voor inwoners Gooise Meren

Inwoners van de nieuwe gemeente Gooise Meren zouden meer inspraakmogelijkheden moeten krijgen dan nu in de drie afzonderlijke gemeenten het geval is. Dat is in ieder geval het voorstel van een werkgroep die zich namens Naarden, Muiden en Bussum beziggehouden heeft met het onderwerp inspraak en participatie.

Het is de bedoeling dat inwoners in een vroeg stadium mogen meepraten over raadsvoorstellen. Hiermee moet voorkomen worden dat zij te laat bij het proces en de ideeën betrokken worden. Op deze manier zouden inwoners meer melk in de pap te brokkelen hebben. Wat nog wel uitgezocht moet worden is wat er wel en niet kan en wat wenselijk is. Bijvoorbeeld over hoe omgegaan wordt met de verschillen tussen het individuele belang van een inwoner en het algemene belang. Een duidelijke afbakening is lastig, want juist burgerinitiatieven zouden niet aan regels gebonden moeten worden.

Meedoen en meedenken in Gooise Meren is belangrijk, menen de leden van de werkgroep. Daarom hebben ze in eerste instantie gekeken hoe dit traject is geregeld in alle drie de gemeenten afzonderlijk. Tijdens diverse bijeenkomsten met bewoners, maatschappelijke organisaties en ambtenaren kwam naar voren dat er tussen de drie gemeenten grote verschillen zijn in hoe een en ander nu gaat. De wensen van de bewoners liggen niet zover uiteen.

Bussum
In Bussum faciliteert en denkt de gemeente actief mee met allerlei initiatieven van burgers. Voorbeelden zijn Watt Nu, de wereldbarbecue en het Repair Café. Maar ook het duurzaamheidsbeleid van de gemeente is daar een voorbeeld van. Zij stimuleert allerlei initiatieven op dit gebied en in veel gevallen nemen bewoners het roer over. Daarnaast zijn er in Bussum buurtpreventieteams die zich vooral op veiligheid richten. Dit jaar heeft Bussum ook een ideeënmakelaar in het leven geroepen. Iedereen met ideeën kan daar aankloppen voor advies en meedenken.

Naarden
In Naarden ligt de nadruk vooral op het meedenken. De gemeente heeft bewonersplatforms ingesteld om mee te overleggen. Deze buurtplatforms bestrijken alle wijken van de stad. Ook werkt Naarden met de werkgroep Wijkgericht Werken. Hierin zitten partijen als Versa Welzijn, woningcorporaties en politie.

Muiden
In Muiden is er een actief verenigingsleven waardoor bewoners en ondernemers elkaar 'vinden' en experimenteert de gemeente op verschillende wijzen om bewoners mee te laten denken en beslissen over bijvoorbeeld de leefomgeving. Onlangs riep zij bewoners op om mee te praten over de toekomstplannen voor de haven. Ook heeft Muiden dorpsraden. De gemeente zet deze actief in om de bewoners te betrekken. In juni deed de gemeente nog een onderzoek naar burgerparticipatie en co-creatie. Hieruit bleek dat er veel initiatieven zijn in Muiden en dat inwoners daarin graag meer willen samenwerken met de gemeente.

Ondersteunen
Bestaande initiatieven in de drie kernen moeten volgens de werkgroep worden gekoesterd. Nieuwe initiatieven moeten worden ondersteund. Dat betekent dat er straks een heel blik van mogelijkheden opengetrokken kan worden om de inwoners bij het beleid te betrekken. Men zou dus een ideeënmakelaar kunnen bellen, deelnemen aan een werkgroep of via een dorpsraad zijn of haar zegje doen over plannen die leven in Gooise Meren.

De werkgroep oppert dat de best werkende vormen van inspraak en participatie behouden moeten blijven en dat inwoners eerder in het besluitproces betrokken moeten worden.

Het voorstel is ontstaan nadat er het afgelopen jaar diverse bijeenkomsten zijn geweest met bewoners, ambtenaren, raadsleden en organisaties. Centrale vraag was: hoe denken jullie over participatie en wat verwacht je van elkaar? Na deze gesprekken zijn er verschillende conclusies getrokken. Zo kwam er bijvoorbeeld uit dat alles staat of valt met heldere communicatie en dat burgers willen voelen dat ze serieus genomen willen worden. De afstand tussen gemeente en burgers moet worden verkleind.

Hoe een en ander er precies uit komt te zien is nog niet helemaal te zeggen. Wel meende burgemeester Albertine van der Vliet-Kuiper, als vertegenwoordiger van de fusiestuurgroep, dat er zeker ook een cultuuromslag bij de ambtenaren nodig is. "Het gaat niet zozeer om de regeltjes, maar meer om gedrag, cultuur en de wijze waarop de gemeente in de toekomst gaat werken." Ze reageerde positief op alle voorstellen van de werkgroep, maar gaf wel aan dat het er nu op aankomt hoe "we dat in de praktijk handen en voeten gaan geven".

Digitaal
Ook gaan wellicht moderne communicatiemiddelen hun intrede doen in de nieuwe gemeente, zoals een digitaal platform. De raadsvergaderingen zouden live op afstand te volgen moeten zijn en ook moet het mogelijk zijn om achteraf de raadsvergadering terug te kijken. Het voordeel van live mee kunnen kijken is dat je als je mee wilt praten niet in de vergaderzaal zelf aanwezig hoeft te zijn. Daarnaast werd gesproken over een digitaal platform.