De verkeerssituatie op woensdagochtend, locatie Fortlaan
De verkeerssituatie op woensdagochtend, locatie Fortlaan

Buurt: 'Geen sprake
van verkeersinfarct'

BUSSUM - Het laatste woord over de toekomst van de Emmaschool is nog lang niet gezegd. Voorstanders van de verhuizing van de leerlingen naar voormalig college De Opmaat beginnen zich nu ook te roeren. Ouders zijn een handtekeningenactie begonnen en buurtbewoners hebben raadsleden aangeschreven in de hoop dat de plannen gewoon doorgaan.

"De kinderen verdienen het om na een ellenlang besluitvormingsproces nu eindelijk een school te krijgen in hun buurt waar de verwarming werkt, de riolering niet continu verstopt is en waar je niet met een touringcar naar gym hoeft", menen ze. In deze krant was vorige week te lezen dat de buurt zich nog niet kon vinden in de verhuisplannen. Vorige week vond er een rondetafelgesprek plaats waar de aanwezigen spraken over hun angst voor continue geluidsoverlast en de verkeersonveilige situatie die er nu al ter plekke zou heersen. Nu deze tegenstanders van zich hebben laten horen, menen ook de voorstanders dat ze hun standpunten nadrukkelijker naar voren moeten brengen.

"De indruk kan zijn ontstaan dat de hele buurt zich verzet tegen de verhuisplannen van de Emmaschool en dat iedereen denkt dat de wijk een school met 400 leerlingen op het Lomanplein niet aankan. Dit is echt niet het enige geluid van de buurt. Er zijn heel veel buurtbewoners die positief tegenover de verhuizing staan. Deze bewoners maken alleen veel minder lawaai dan de tegenstanders. Tijdens de rondetafelbijeenkomst werd door buurtbewoners aangegeven dat er een verkeersinfarct zal ontstaan bij het Lomanplein en ook onder andere in de Fortlaan. Dit strookt echter totaal niet met de ervaring die ik heb als bewoner van de Fortlaan", schrijft buurtbewoner de heer Boeve.

Gefilmd
Hij nam daarop zelf het initiatief om op een regenachtige ochtend vanuit zijn woning de entree bij de locatie Fortlaan te filmen. "Uit de beelden blijkt dat er zelfs op een regenachtige dag totaal geen sprake is van overlast of onveilige situaties." Hij haalt daar ook nog bij aan dat er straks geen busjes meer heen en weer hoeven te rijden voor de buitenschoolse opvang, omdat die volgens de plannen ook in De Opmaat gerealiseerd wordt. "Geen touringcars om de kinderen naar gym te brengen of ouders die tussen de twee vestigingen heen en weer rijden."

Handtekeningen
Ook de oudervereniging van de Emmaschool vindt dat het geluid van de school nog duidelijker naar voren kan komen. Daarom is er deze week een handtekeningenactie gestart. "We hebben alle ouders via de mail geïnformeerd en er komen intekenlijsten op school te hangen. De handtekeningen voor de verhuizing naar De Opmaat willen we aan alle politieke fracties opsturen."
De gemeenteraad praat op 1 oktober over de voorgenomen verhuizing en neemt dan ook een besluit. Het is de bedoeling dat de voormalige middelbare school College De Opmaat er een extra verdieping bij krijgt. Hierdoor zouden 400 leerlingen op deze locatie terechtkunnen. Een deel van de omwonenden vindt dit leerlingenaantal te hoog. Met name de actiegroep Lomanplein ziet de verhuizing niet zitten. Ze voelen zich genegeerd door de gemeente en vrezen dat de gemeenteraad de plannen er doorheen drukt.