Atnon Baarda: parkeren speelt in alle gemeenten,  de gemeenten, maar het blijft maatwerk.
Atnon Baarda: parkeren speelt in alle gemeenten, de gemeenten, maar het blijft maatwerk. Foto: Bob Awick

Ondernemers-clubs zien geen reden om te fuseren

Geen samenvoeging, wel kijken waar ze kunnen samenwerken. Dat is de conclusie na een eerste gesprek tussen de verschillende ondernemersverenigingen in Bussum, Naarden en Muiden. Reden: de belangen van de achterban zijn te verschillend.

door Yvette Geerts

Behalve dat de belangen van de achterban nogal van elkaar verschillen, van de belangen van de ondernemers op het industrieterrein Naarden tot die van de ondernemers in het centrum van Bussum, worden in de gemeenten dingen nu ook 'anders geregeld'. In Naarden kom je bijvoorbeeld de wethouder op straat tegen en kunnen er nog wel eens dingen informeel overlegd worden. Meestal volgt er dan al snel een ja of een nee. In Bussum is het politieke klimaat wat onrustiger. Door het grote aantal politieke partijen weet je niet zo goed waar je aan toe bent, laat Brigitta Boonacker van de BOV weten. In Muiden liggen de verhoudingen weer helemaal anders. Daar is de gemeente meer op zoek naar input vanuit de ondernemers.

Brigitta Boonacker (BOV) nam het initiatief tot een gezamenlijk overleg met alle ondernemersclubs uit de betrokken gemeenten. "Wij vinden het belangrijk dat het ondernemersbelang in de nieuwe gemeente stevig vertegenwoordigd wordt. We hebben nu met elkaar kennisgemaakt en we gaan een 10-puntenplan opstellen zodat we die bij de politiek kunnen indienen." In Bussum zien ze de noodzaak van gezamenlijke belangenbehartiging wat sterker dan in de andere gemeenten, omdat ze met zo veel verschillende partijen in de raad te maken hebben. "In Bussum moeten we ontzettend lobbyen en in Naarden geeft een kort gesprek met de wethouder soms al duidelijkheid", vervolgt Boonacker.

Verschillende belangen
Peter Kaldewaay, voorzitter van de OVNV uit Naarden, is wel positief over het overleg tussen de ondernemersclubs, maar ziet ook verschillen in belangen. Voor de OVNV bijvoorbeeld is betaald parkeren een no go: het huidige beleid moet gehandhaafd blijven. Ook de functie van het stadhuis in Naarden als centraal punt waar activiteiten als Sinterklaas en het carnaval starten, plaatsvinden en eindigen is een speerpunt. "Daar gaan we ons hard voor maken, maar ook Bussum zal haar sinterklaasintocht willen behouden." Kaldewaay ziet wel de afstand tot de politiek die er door de fusie ontstaat als mogelijk probleem. "Nu zitten ze in de Vesting, je komt ze tegen en soms kun je informeel ook iets overleggen." Boonacker ziet juist ook de voordelen van een grotere afstand. "Er komen waarschijnlijk minder partijen in de gemeenteraad en er is kans dat ambtenaren objectiever naar zaken zullen kijken." De negatieve kanten van de 'ons-kent-onspolitiek' zijn dan wellicht ook verleden tijd, hoopt ze.

Boonacker ziet de fusie als het moment waarop veel bereikt kan worden. Alles is nieuw, voor iedereen, alles staat ter discussie. Zaak dus om het genoemde tienpuntenplan voor de gemeente Gooise Meren op tijd bij de politiek te krijgen. "Vijf oktober wordt bekend welke politieke partijen er aan de verkiezingen meedoen. We moeten de politiek een stap voor zijn, een actieve rol hebben, anders wordt het voor ons besloten", betoogt Boonacker.
In het tienpuntenplan krijgen horeca, parkeren en verkeer veel aandacht. Een punt dat ook veel aandacht zal krijgen en de nodige discussie zal opleveren is het ondernemersfonds. Bussum en Muiden kennen een dergelijk fonds, dat gebruikt wordt om diverse activiteiten in het centrum te financieren. Boonacker ziet daar duidelijk de voordelen van. "Daar moeten we iets mee, omdat Naarden heeft aangegeven daar niets in te zien."

Muiden
Muiden kent geen ondernemersvereniging zoals in Bussum en Naarden. Ondernemers kunnen zich aansluiten bij Stichting de MuiderTafel, die met clusters werken. Chantal Ebbelaar is clusterhoofd van de afdeling Detailhandel en publieke dienstverlening. Zij merkt dat veel ondernemers afwachtend zijn omdat het onzeker is wat er vanuit de politiek gaat gebeuren.
Anton Baarda, namens de gemeente Muiden bedrijfscontactfunctionaris voor de MuiderTafel, geeft zijn visie op de samenwerking. "Richting de politiek kan ik me voorstellen dat je als bedrijfsleven zo goed mogelijk je gezamenlijke stem wil laten horen en afstemming houdt. Parkeren is zo'n thema. Dat speelt in alle drie de gemeenten, maar het blijft maatwerk."
Joop van Dort, voorzitter van de FIN, is wat meer uitgesproken dan zijn collega's als het gaat om overeenkomsten tussen de verschillende ondernemersverenigingen. "We zijn het aan het onderzoeken. De FIN is een bedrijfsvereniging, veel van onze leden zijn gevestigd op het industrieterrein en onderwerpen als de sinterklaasintocht en kerstverlichting zijn niet van belang voor ons. Vanuit de gemeente is het natuurlijk wel prettig om één aanspreekpunt te hebben, maar in de praktijk gaat dat niet lukken."

Consumenten
Gaat het de ondernemersverenigingen vooral om hun eigen belang of kijken ze verder? Boonacker: "We kijken over alle segmenten heen. Want een gunstig ondernemersklimaat is ook in het belang van de consument. Het schept werkgelegenheid en wanneer bijvoorbeeld detailhandel en horeca goed georganiseerd zijn, is het ook leuk om in je eigen omgeving te winkelen, uit te gaan en je dagelijkse boodschappen te doen."