Leerlingen van de Emmaschool bieden tekeningen van hun 'droomschool' aan.
Leerlingen van de Emmaschool bieden tekeningen van hun 'droomschool' aan. Foto: Yvette Geerts

'Draak van een plan en niet goed onderbouwd'

vervolg van voorpagina
De situatie die nu ontstaan is, is volgens Bart Meervoort, voorzitter van Vereniging Vrienden van het Spiegel, een 'duivels dilemma'. "De kinderen verdienen een mooie school, maar niemand wordt blij van het plan zoals het er nu ligt. Maar als we hiermee doorgaan, dan moeten we het hier maar mee doen." Meervoort is wat cynisch als hij de Opmaat een foeilelijk gebouw noemt waar, geheel in stijl, twee foeilelijke stukken bij gebouwd worden. Hij adviseert het besluit over de verkiezingen heen te tillen, een nieuwe raad kijkt er wellicht breder naar. De huidige aantasting van het beschermd dorpsgezicht, het jarentachtiggebouw, zou niet in het Spiegel passen, maar daar heeft de buurt volgens Meervoort mee leren leven. Het zijn de geplande verbouwing en de verkeerssituatie die ontstaat door het halen en brengen die de buurtbewoners niet willen. René Sweijen van Hart voor Bussum vraagt zich af of er wel gekeken is naar andere gebouwen en of dit het meest ideale pand is. Het besluit dat de Emmaschool naar gebouw de Opmaat mag is al in 2013 genomen en dat besluit staat niet ter discussie.

door Yvette Geerts

Overlast
De actiegroep Lomanplein maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid leerlingen en de vestiging van de BSO in hetzelfde pand. Dit is een grote wens van zowel de Emmaschool als de SKBNM. De buurt vreest hierdoor overlast gedurende 52 weken per jaar van 7.30 tot 18.30 uur (openingstijden BSO). Een andere grote zorg is de verdieping die op het bestaande gebouw moet worden geplaatst. Het gebouw wordt zo nog pontificaler en het draagt door de vorm bij aan extra geluidsoverlast. Ook een aantasting van de oude beuk wordt gevreesd. Daarbij zou in het onderzoek naar geluidsoverlast volgens de actiegroep enkel gekeken zijn naar het geluid dat komt van de school zelf. "Autoportieren die open en dichtslaan, daar lijkt niet over nagedacht. Ook dat er nauwelijks parkeerruimte in de buurt van de school is, er veel straten zijn zonder stoep: daar lijkt geen aandacht voor te zijn. Je moet toch van de geparkeerde auto naar school lopen", zo werpt de actiegroep op.

Verkeer
Tijdens de inspraakavond vlogen de getallen door de lucht. "300 fietsen en 125 auto's, bijna het hele jaar door en dat op een plek die nu al onveilig is en niet berekend is op grote verkeersstromen." Bij de omwonenden overheerst de grote zorg om de verkeersveiligheid, het parkeren en het grote verkeersaanbod op een plek (Lomanplein) waar zes straten bij elkaar komen. Het plan voor de verkeerssituatie is pas vorige week gepresenteerd. Veel te laat en ondoordacht, menen de omwonenden. De consequenties van het halen en brengen, de handhaving van de parkeervergunningen en de straten die zo smal zijn dat ze niet ingericht zijn voor intensief verkeersgebruik. Er zou een verkeersinfarct ontstaan, een paar keer per dag. Actiegroep Lomanplein stelt dat de gemeente het plan niet serieus neemt en de verkeerssituatie bagatelliseert. "Nood- en hulpdiensten kunnen er niet snel bij komen." De inschatting is dat er van de 406 leerlingen zo'n 300 met de fiets komen (bij mooi weer) en de rest wordt met de auto gebracht.
Inger Bonhof, directeur van de Emmaschool, snapt de bezwaren van de buurt, maar is van mening dat de school nu echt een nieuw gebouw moet hebben. "Het liefst zou ik het ook anders zien, maar het moet snel gerealiseerd worden. De gebouwen waar we nu zitten zijn al lang afgeschreven." Ze laat verder weten dat de school als beleid heeft dat leerlingen zo veel mogelijk lopend of met de fiets komen. Een speciale verkeerscommissie moet zorgen dat de situatie rondom school goed en veilig geregeld is. De Emmaschool betoogt dat de koppeling met een BSO juist zorgt voor een goede spreiding van de verkeersstromen en dat er geen busjes meer nodig zijn voor het vervoer van de kinderen.

BSO
Ook zou er volgens Ruth de Waal, directeur van de SKBNM, niet voldoende BSO-aanbod zijn in het Spiegel en is de vestiging bij de Emmaschool wenselijk. De omwonenden spreken dat tegen. "We zijn niet tegen de Emmaschool, maar het moet behapbaar blijven en niet voor overlast en onveilige verkeerssituaties zorgen. Het is een draak van een plan, een lelijk gebouw wordt nog lelijker gemaakt en het plan is niet goed onderbouwd", laat de actiegroep Lomanplein weten. Sweijen (Hart voor Bussum) is benieuwd of de Emmaschool zelf een eindplan heeft voor de verkeerssituatie. "U doet een beroep op een snelle beslissing, maar er is nog geen definitief plan." De reactie van Van Wylick van de MR van de Emmaschool roept nogal wat ongeloof op. "Ik heb begrepen dat er nog geen definitief plan hoeft te zijn en dat de gemeente vaak als uitgangspunt hanteert dat zij een situatie wil laten ontstaan om dan snel en gepast maatregelen te kunnen nemen."

Spannend
De vraag is wat de gemeenteraad op 1 oktober beslist. Daar werd tijdens de inspraakavond geen enkele toespeling op gedaan door de aanwezige raads- en commissieleden. Van Wylick heeft vertrouwen in het plan, maar heeft er een hard hoofd in dat er op korte termijn overeenstemming met de buurt wordt bereikt. Bonhof hoopt nog steeds dat het verbouwde gebouw de Opmaat na de zomer 2016 kan worden betrokken. "Ik ben wel blij dat iedereen de noodzaak van een nieuw gebouw ziet en vind het spannend wat de raad beslist."

'Behapbaar en niet geen overlast en onveilige verkeerssituaties'