De politie onderzoekt de plaats waar Tommy-Boy werd aangereden.
De politie onderzoekt de plaats waar Tommy-Boy werd aangereden. Foto: Bob Awick

'Ga aan de slag, het heeft nu lang genoeg geduurd'

Vervolg van de voorpagina

Na het dodelijke ongeluk van afgelopen zaterdag is de aanpassing van de Franse Kampweg weer onderwerp van gesprek. Geschrokken bewoners en ook de gemeente Bussum stellen dat er snel wat moet gebeuren op de drukke provinciale weg.

De Franse Kampweg staat al veel langer bekend vanwege de onveiligheid. Er gebeurden de laatste jaren wel vaker ongelukken. Vooral op het bewuste stuk waar afgelopen weekend het ongeluk gebeurde, komen veel verkeersstromen samen. Auto's rijden met hoge snelheden over de weg, slechts een meter naast de weg loopt een fietspad en wordt er gewandeld. Daar komt nog eens bovenop dat er op het bewuste punt ook overgestoken wordt.

"Het zorgt al met al voor veel gevaar. Het ongeluk van afgelopen weekend heeft des te meer aangetoond dat er wat moet gebeuren om deze weg een stuk veiliger te maken. Hoe eerder, hoe beter", zegt Jos Oude Elferink van de Fietsersbond Hilversum en omstreken, al langer pleitbezorger van een veiliger Franse Kampweg.

Het ongeluk van afgelopen zaterdag gebeurde dan wel mede door onoplettendheid van het slachtoffer, er wordt door de bond al veel langer aandacht gevraagd voor het stukje weg. Dat gaat met name over de oversteek over de weg, maar de rest van de weg heeft eveneens de aandacht. "We hebben het over een drukke weg waar veel verkeer samenkomt. We hebben er de afgelopen jaren helaas al vaker ongelukken meegemaakt. Veel van dat soort zaken kun je voorkomen door de weg aan te pakken. Al zouden er alleen al betonblokken worden geplaatst tussen de autoweg en het fietspad. Dat zou al een hoop schelen. En er vallen nog zat andere maatregelen te bedenken. Ga ermee aan de slag. Het heeft nu lang genoeg geduurd."
Problemen aangekaart
De gemeente laat weten de problemen met de Franse Kampweg te kennen. "De weg heeft al langer onze aandacht", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Het gaat echter om een provinciale weg. Alles wat daar gebeurt valt onder het beheer van de provincie Noord-Holland. We hebben het probleem de afgelopen jaren al vaker aangekaart en zelfs gesprekken gevoerd over hoe de verkeersproblemen op de Franse Kampweg opgelost kunnen worden. Vanwege het ongeluk afgelopen weekend zullen we weer gesprekken gaan voeren om ervoor te zorgen dat er snel wat gaat gebeuren. Noord-Holland moet dan een volgende stap zetten en met de weg aan de slag gaan."

Aan de slag
De provincie Noord-Holland laat desgevraagd weten dat het al plannen had om de Franse Kampweg aan te pakken. Dat staat op de agenda voor volgend jaar. De weg moet dan een heel stuk worden verbeterd.

'Er vallen zat maatregelen te bedenken'