Barbara Goos en Martin Bestman leiden de politie Naarden-Bussum.
Barbara Goos en Martin Bestman leiden de politie Naarden-Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

'De mensen zijn hier heel
mondig en hoog opgeleid'

NAARDEN/BUSSUM - "Toen ik in januari uit Rotterdam naar 't Gooi kwam zei iedereen: het zal er wel rustig zijn. Maar in Naarden en Bussum gebeurt ook van alles." Barbara Goos (39) is samen met Martin Bestman (45) de nieuwe politiechef van basisteam Gooi-Noord. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de politie in zeven gemeentes.

door Lisa van Dorp

"Oké, je hebt in Naarden en Bussum minder ramkraken en geweld dan in de grote stad, maar er gebeurt genoeg", zegt Goos. "Met alle grote evenementen in de Vesting zijn we druk met crowdmanagement. Door de ligging aan de A1/A6 hebben we veel te maken met woning- en auto-inbraken. Naarden en Bussum zijn makkelijk bereikbaar voor woning- en auto-inbrekers."

Het duo Goos/Bestman is sinds januari in functie. In het kader van de grootscheepse reorganisatie bij de politie volgden ze gezamenlijk politiechef André van de Beld op, die in december naar Almere vertrok. Goos werkte eerder bij de politie Rotterdam, Bestman bij de politie Utrecht.

Het Gooi bevalt goed. Ten opzichte van het vaak meer anonieme politiewerk in de grote stad ziet het tweetal positieve verschillen. "De burgemeesters in het Gooi zijn prettig betrokken. Ze luisteren naar de politie en doen er ook wat mee. Ik heb ook in gemeentes gewerkt waar dat anders was", zegt Bestman.
Ook over de bloeiende buurtpreventieverenigingen zijn ze enthousiast. "In Rotterdam is dat sleuren en trekken: inwoners zien er het nut niet van in. Hier is dat het tegenovergestelde." Volgens Goos zijn de gemiddelde Naarder en Bussumer erg betrokken bij hun leefomgeving. Bestman heeft dezelfde ervaring. "Mensen kennen hun buurt en weten wat er speelt."

Mondig
Het type mens in Naarden en Bussum is anders dan in Rotterdam, vindt Goos. "Mensen zijn hier heel mondig, hoog opgeleid: er wordt veel gediscussieerd. In 't Gooi denken mensen goed na over hoe ze iets formuleren, terwijl inwoners van Rotterdamse 'krachtwijken' meteen wat roepen. Als er burenoverlast is, zijn mensen hier sneller geneigd om de politie erbij te roepen. In Rotterdam lossen ze het zelf op, desnoods met een klap."

'Positieve verschillen ten opzichte van politiewerk in de grote stad'

Bestman verbaast zich over de mondigheid van de plaatselijke jeugd. In zijn voormalige werkgebieden Amersfoort en Utrecht-stad hadden jongeren toch meer ontzag voor de politie. "Ik merk dat veel jongeren in 't Gooi eerder geneigd zijn om brutale antwoorden te geven. Ze kunnen echt zuigen, gaan bijvoorbeeld niet aan de kant voor een politieauto. Ik had laatst een jongen die, terwijl we een bekeuring voor hem aan het uitschrijven waren, zijn mobiel voor me hield en zei: Hier heb je de advocaat van mijn vader. Dat is nieuw voor mij."

Prioriteitenlijstje
Als ze een top drie van meest voorkomende incidenten maken, staan woninginbraken met stip op één. Gevolgd door autokraken en fietsendiefstallen. De bestrijding ervan staat boven aan het prioriteitenlijstje, vertelt Bestman. Gevolgd door de interne reorganisatie. "We willen de juiste persoon op de juiste plek. En omdat we centraliseren, wordt het politiebureau aan de Amersfoortsestraatweg de nieuwe opkomstplek voor alle agenten van Gooi-Noord."

Goos: "We willen ons weer meer richten op de buitenwereld. Wijkagenten moeten 80% van hun tijd buiten zijn. Dat kan als ze minder zelf doen en meer hun collega's inzetten."