Wethouders Van Ramshorst en Van den Berg knippen het lint door.
Wethouders Van Ramshorst en Van den Berg knippen het lint door. Foto: Sjoerd Stoop

BSO Dynamo geopend; speciaal voor kinderen met een rugzakje

BUSSUM - Wat doe je als je kind niet goed meekomt op de buitenschoolse opvang? En eigenlijk wel wat extra ondersteuning nodig heeft? De vrijdag in de Indonschool geopende BSO Dynamo kan de oplossing zijn voor kinderen die kampen met gedrags- of ontwikkelingsproblematiek.

door Jessica de Jong

Een recente afstudeerstudie van Wendy Knecht bij kinderopvangorganisatie SKBNM toonde aan dat kinderen met een bepaalde gedrags- of ontwikkelingsproblematiek vaak moeite hebben om mee te komen op een reguliere BSO. "Ze kunnen niet tegen teveel prikkels en zijn dus vooral gebaat bij rust, overzicht, voorspelbaarheid en dus kleine groepjes," luidt de conclusie. Rond dezelfde tijd van het onderzoek benaderde RIBW (Regionaal Instituut Begeleid Wonen) de SKBNM om te kijken of ze samen een buitenschoolse opvang konden opzetten voor kinderen met extra behoeften. Toen dat rond was, werd de samenwerking opgezocht met de Indonschool die ruimte beschikbaar stelde.

Zichzelf zijn
Dynamo heeft twee lokalen in de Indonschool waar directeur Roelie Loois de leiding heeft. Zij weet als geen ander hoe je omgaat met kinderen met een gedrags- of ontwikkelingsstoornis omdat de Indon een school is voor speciaal basisonderwijs. Toch is het niet vanzelfsprekend dat al deze kinderen naar Dynamo gaan. "Ouders vinden het soms fijn als hun kind wel mee kan komen op de reguliere opvang. En soms gaat dat ook goed, maar niet altijd. Het is niet prettig als ze voelen dat ze er niet helemaal bij horen. Bij Dynamo kunnen ze zichzelf zijn, springen ze er niet uit en maken ze vriendjes. Voor leerlingen van onze school is het ook prettig dat de opvang in de school is: een vertrouwde omgeving waarin ze zich dus veilig voelen."

Bij Dynamo worden de kinderen intensief begeleid, zegt directeur Ruth de Waal van de SKBNM. "Zoals bij alle kinderen letten we goed op hun deontwikkelbehoefte van het kind en bij deze kinderen ook, samen met ouders, naar de gestelde doelen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: omgaan met teleurstelling. Vindt een kind dat lastig, dan spelen we een potje voetbal en laten we het kind ook een keer verliezen. We bieden dus ook uitdagingen." Omdat Dynamo werkt met 'moeilijke' kinderen die behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid, zijn er duidelijke regels. Je zou het 'streng' kunnen noemen. De Waal: "Deze kinderen hebben behoefte aan structuur, baat bij weinig veranderingen, duidelijkheid en rust."
De directeur van de Indon beaamt dat. "Wij werken op school met het positive behaviour system: we belonen goed gedrag en stellen consequenties aan gedrag dat we niet willen toestaan of niet willen zien. In de praktijk betekent het dat we veel complimenten geven, kijken naar wat goed gaat en ook beloningskaartjes uitdelen. Die kaartjes krijgen de kinderen van Dynamo straks niet, we bekijken hoe dat werkt in een vrijere omgeving dan school. Ik ben benieuwd hoe dat gaat en hoe onze leerlingen daar op reageren."

Dynamo staat dicht bij de ouders. Er wordt actief meegedacht over hoe het kind tot zijn recht komt en er worden persoonlijke doelen gesteld. De begeleiders houden veel gesprekken met de ouders waarbij de leerlijn van hun kind aan bod komt. Daarnaast kan Dynamo het gezin even ontlasten door de zorg voor het kind over te nemen. Petra Jansen (RIBW): "Kinderen met ontwikkelings en of gedragsproblematiek bepalen voor een groot deel de gezinsstructuur. Het is fijn als je ze hier kunt brengen, ze het naar hun zin hebben, zelfs vriendjes maken en dat de ouders tijd kunnen besteden aan bijvoorbeeld hun andere kinderen."

Met en zonder diagnose
Dynamo bedient twee groepen: kinderen met een diagnose en kinderen zonder diagnose. De eerste doelgroep zit vaak al op de Indonschool, de andere groep bestaat uit kinderen die naar reguliere scholen gaan. Zo ook de vierjarige zoon van een Bussums echtpaar dat liever anoniem in de krant wil. De moeder vertelt dat haar vierjarige zoon naar een gewone school gaat, maar dat het hem veel moeite kost. "Voor alle kleuters is een schooldag vermoeiend, maar voor hem nog veel meer. Hij heeft moeite met concentreren, is bovengemiddeld actief en is dan ook doodop na een dag school. We zaten daarom met een probleem als het gaat om de opvang."
Haar kind kon niet terecht op de massale reguliere naschoolse opvang en de gastouder had geen trek meer om het kind van school op te halen. "Toen herinnerde ik me een bericht in deze krant over de opening van BSO Dynamo en zijn we gaan kijken. De leidsters hebben op school kennisgemaakt met mijn zoontje en meegedacht of hij op zijn plek zou zijn bij Dynamo. Hij zit nu in een kleine groep van vijf à zes kinderen. Er wordt veel structuur geboden en dat helpt hem. Als ik hem ophaal, tref ik een gelukkig kind. Hij voelt zich geen 'probleemgeval' en dat is hij ook niet. Dat is heel fijn voor hem, want hij verdient die positiviteit; het is echt een enthousiast kind. En het is ook fijn voor ons, want ik hoef veel minder uitleg te geven over hem. Ik kan zonder lood in mijn schoenen het hek bij Dynamo openen."
Volgens de moeder vatte de leidinggevende bij Dynamo het goed samen. "Ze zei: zolang een kind de pretlichtjes in zijn ogen maar houdt. En juist dat is soms lastig voor kinderen die anders in elkaar zitten en daarom op onbegrip stuiten bij hun omgeving. Komend schooljaar krijgt mijn zoontje onderzoeken op school en dan weten we precies waarom het bij hem net iets anders gaat. Ook bij dat proces kunnen we de kennis en ervaring van de medewerkers van Dynamo gebruiken en dat is erg prettig. Het gaat er uiteindelijk om dat je de beste weg voor je kind vindt."

Kinderen krijgen een gestructureerd en overzichtelijk aanbod
Pedagogisch medewerkster Wendy met een van de kinderen.