Jarigsma scheef een businessroman voor ondernemers.
Jarigsma scheef een businessroman voor ondernemers. Foto: Jessica de Jong

'Een talent moet je benutten'

BUSSUM - Nee, stilzitten is helemaal niets voor Jochum Jarigsma. Hij heeft een eigen bedrijf, geeft trainingen aan ondernemers, doceert aan de universiteit en de hogeschool, heeft een gezin, gaat regelmatig hardlopen, zet zich in voor allerlei projecten in Bussum en nu mag hij aan die lijst ook nog eens 'schrijver van een boek' toevoegen.

door Jessica de Jong

Jarigsma ziet er uit als een vlotte verkoper. Mooi blauw pak, dure schoenen, een vlotte babbel en een glimlach op zijn gezicht. Toch schuilt er achter die look van succesvol ondernemer ook een wereldverbeteraar die zich graag inzet voor zijn medemens. Zo hielp hij de plaatselijke voedselbank met het werven van donateurs, is hij een van de organisatoren van de wereldbarbecue in Bussum en zo gaat het rijtje nog even door. Nu heeft hij dus een businessroman geschreven om ondernemers uit te leggen hoe je in zeven stappen succesvol kunt ondernemen.
In de Bussumse Watertoren heeft Jarigsma zojuist een sessie gehad met een ondernemer die graag meer omzet wilde voor zijn bedrijf. Met wat praktische tips kon de man direct aan de slag. "Zo leuk om te zien. En ik weet gewoon dat door het telefoontje dat hij net heeft gepleegd hij meer omzet heeft gegenereerd", vertelt Jarigsma. Hij geeft graag zijn advies over hoe je iets moet verkopen. Want, zo zegt hij zelf, als je een talent hebt dan moet je dat ook benutten.

Hoewel het schrijven van een boek niet boven aan zijn lijstje stond, ligt 'De Nieuwe Weg' wel al in de winkel. Het is duidelijk dat Jarigsma een heldere visie heeft op ondernemen en verkopen, maar om dit nu via een boek de wereld in te slingeren, daar moest hij wel even over nadenken. "Normaal ga ik de dialoog aan. Waar loopt iemand tegenaan, hoe kan ik iemand verder helpen: ik geef één op één tips. Met dit boek stuur ik mijn boodschap naarbuiten, zonder feedback. En dat is best spannend", erkent hij.

Marketingboeken zijn saai
"Ik ontmoette iemand die mij kon helpen om mijn boodschap op papier te zetten. Ik had daar eigenlijk geen tijd voor, maar ik heb vrij genomen en haar opgezocht in Zuid-Afrika waar ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat aan de roman heb gewerkt. Daarna heb ik nog een paar maanden aan het boek geschaafd om het helemaal goed te krijgen. Ik heb gekozen om het als een roman te schrijven, gewoon omdat ik zelf vind dat marketingboeken zo saai zijn."
Hoofdpersoon in het boek is Rutger, een man die alle stappen doormaakt richting succesvol ondernemen. Hij maakt daarbij ook fouten. "Ik heb eigenlijk van alle karakters in mijn boek wel iets weg. Ik zie ook veel ondernemers in mijn trainingen en zie waar ze tegenaan lopen. Die adviezen heb ik in 'De Nieuwe Weg' verwerkt. Iedereen wil meer omzet en ik beschrijf bijvoorbeeld hoe je nieuwe klanten kunt zoeken en bestaande klanten moet onderhouden. Als ondernemer heb je daarnaast ook enkele vaardigheden nodig. Zo zijn ondernemers iets brutaler; je initieert vaak het contact en moet handig op mensen durven af te stappen. Maar zelfs wanneer dit niet in je zit, kun je dit leren. Gewoon door het heel vaak te doen."
Om het boek op een originele manier bij de doelgroep, ondernemers, onder de aandacht te brengen verzon Jarigsma een crowdfundingcampagne. "Eigenlijk had ik het geld niet nodig om het boek te laten publiceren; ik dacht dat het een mooie marketingtool zou zijn. Het heeft niet helemaal uitgepakt zoals ik had gehoopt. Maar ondernemers maken fouten, daar leren ze van."

Winnen
Wie graag het boek 'De Nieuwe Weg' wil lezen, kan kans maken op een gratis en gesigneerd exemplaar. Mail een voorbeeld van hoe Jarigsma zich inzet voor de Bussumse gemeenschap naar redactie@bussumsnieuws.nl onder vermelding van 'De Nieuwe Weg'. Het boek is te koop via managementboek.nl en bij boekhandel Los.