Petra van Rij verloor negen jaar geleden haar man en richt zich nu volledig op de stichting.
Petra van Rij verloor negen jaar geleden haar man en richt zich nu volledig op de stichting. Foto: Yvette Geerts

Stichting De Jonge Weduwe is er voor en door lotgenoten

NAARDEN - Jong en weduwe. Het komt niet veel voor, maar het is een ingrijpende gebeurtenis. Het leven staat op zijn kop wanneer je samen een gezin hebt en je er van de ene op de andere dag helemaal alleen voor staat. Het is negen jaar geleden dat de man van Petra van Rij overleed. Ze kon het niet geloven.

door Yvette Geerts

Petra bleef achter met een dochter van 18 maanden en was zwanger van hun tweede kind. Haar zus Marijke van Rij uit Naarden wilde haar helpen, maar wist niet goed hoe. Petra zocht lotgenoten, maar de meeste weduwen hadden de pensioengerechtigde leeftijd al behaald. De beide zussen richtten daarom zelf een stichting op: Stichting De Jonge Weduwe. Afgelopen zaterdag trakteerde deze stichting ruim honderd vrouwen en kinderen op een uitje naar Speelpark Oud Valkeveen. Petra vertelt waar ze zelf tegenaan liep: "Ik had hele andere vragen dan moeders met oudere kinderen. Ook de gemeente en andere instanties hadden geen antwoorden." De stichting bestaat inmiddels drie jaar. Omringd door spelende kinderen en hun moeders vertellen Petra en Marijke hoe de stichting ontstond.

Marijke ging voor haar zus op zoek naar lotgenotengroepen. Ze kwam er al snel achter dat de gemiddelde leeftijd in bestaande groepen lag op 65-plus. Dat die te maken hebben met andere issues en andere vragen en zorgen dan haar toen 32-jarige zus, was wel duidelijk. Petra en Marijke zijn er allebei van overtuigd dat contact met lotgenoten de beste manier is om je door zo'n ingrijpend verlies en periode van rouw, hoewel die eigenlijk nooit overgaat, heen te slaan. Petra: "Zij begrijpen wat een dergelijk verlies betekent en waar je doorheen gaat." Ondanks dat wederzijdse begrip en die herkenning is rouw heel persoonlijk en niet in een grafiek te vangen. "De een heeft juist in het begin veel behoefte aan steun, de ander gaat daar pas maanden of jaren later naar op zoek."
'Meedoen' met de Stichting De Jonge Weduwe is dan ook vrijblijvend. Niets moet, alles mag. Petra: "Wanneer je wilt ben je welkom om te praten, om hulp te vragen of mee te gaan met de uitjes." Die uitjes, zoals deze dag bij Speelpark Oud Valkeveen (mogelijk gemaakt door het Monuta Charity Fund), zijn heel belangrijk, zowel voor de moeders als de kinderen. "Hier voelen de kinderen zich niet anders, want iedereen is gelijk: ze hebben allemaal geen papa meer. In de klas is het vaak lastig en moeten ze van alles uitleggen. We organiseren dit soort uitjes regelmatig, een aantal keer per jaar, afhankelijk van de sponsors die we kunnen vinden." Naast deze uitjes biedt de stichting ook veel praktische hulp en hebben de vrouwen veel steun aan elkaar tijdens de Jonge Weduwenlunches. Petra: "We zien vrouwen die er krachtiger uitkomen, ze ontmoeten elkaar en soms worden ze zelfs vriendinnen. Ook benadrukken we de zelfredzaamheid en proberen we het taboe bij werkgevers ten opzichte van jonge weduwen te doorbreken. Gemiddeld zitten nabestaanden 170 dagen in de ziektewet. Dat percentage kan volgens ons naar beneden als het taboe doorbroken wordt en er ook meer begrip en kennis is."