55 jaar op dezelfde plek in Bussum.
55 jaar op dezelfde plek in Bussum. Foto: Yvette Geerts

'Hij wilde per se in uniform trouwen'

BUSSUM - Al 60 jaar gelukkig getrouwd en al 55 jaar wonen ze in Bussum. Het echtpaar Elenbaas-Venterink ontving afgelopen maandag uit handen van burgemeester Albertine van Vliet felicitaties en een fleurige bos bloemen. De officiële trouwdag was een dag eerder en deze wordt zaterdag gevierd met familie en vrienden.

Ze ontmoetten elkaar tijdens een sinterklaasintocht. Hij liep aan de ene kant van de straat, zij aan de andere kant. Ze hadden elkaar al lang gespot en toen ze elkaar tegenkwamen werd er direct een afspraakje gemaakt. Ze trouwden in Edinburgh, Schotland. De heer Elenbaas herinnert het zich nog als de dag van gisteren, het was een bloedhete zomer. De heer Elenbaas wilde, als officier van de luchtmacht, per se in uniform trouwen. Daarvoor moest toestemming worden gevraagd aan de minister van Defensie.

Het huwelijk ondervond vooral in de beginperiode wat moeilijkheden. Het kersverse echtpaar woonde eerst een tijd in bij de moeder van de heer Elenbaas, maar al snel bleek dat dat geen groot succes was. Daarna woonden ze nog zo'n vijf jaar in bij haar ouders in het Rembrandtkwartier in Naarden. Wat ook voor de nodige tegenstand zorgde was dat zij katholiek was en hij, geboren in Indië, protestant.
Het echtpaar heeft vijf kinderen en zeven kleinkinderen en zeker de heer Elenbaas staat nog volop in het leven, hoewel hij de laatste tijd 100% mantelzorger is voor zijn vrouw. Enigszins gedwongen nam hij daarom afscheid van onder andere zijn actieve bestuursfunctie bij de Gooise Ouderen Partij. Volgens Elenbaas is Bussum ideaal om in te wonen, vooral ook vanwege al het omringende groen.