De fijne sfeer in de yogaruimte is duidelijk voelbaar.
De fijne sfeer in de yogaruimte is duidelijk voelbaar. Foto: Yvette Geerts

'Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam'

BUSSUM - Volgens Jan van Opzeeland (79) is het de enige echte yoga: de Raja Yoga, ofwel de Koninklijke Yoga. Samen met zijn partner Irma Milatz verzorgt hij vanuit Stichting Raja Yoga 't Gooi deze hoogste vorm van yoga. In september start in hun school aan de Kruislaan 20 voor de 26ste keer een complete basiscursus.

"Deze zeer complete basiscursus van 40 lessen is er voor iedereen met belangstelling voor deze enige échte yoga", aldus Jan. Daarnaast bieden zij ook een 3-jarige vervolgopleiding en een Hogere Yogagroep. Jan: "De vervolgopleiding is bedoeld om je ontwikkeling voort te zetten en in de Hogere Yogagroep geven we ook esoterische genezing. Als je wilt kunt je hier wel zeven jaar bezig zijn", vertelt de uiterst vriendelijke yogaleraar. "Raja Yoga is een wetenschap van de praktijk, je moet het beoefenen om te ontdekken dat het werkt en waar is."

In de ruime yogazaal hangt een fijne, serene sfeer en de kurkvloer voelt uiterst comfortabel aan. Jan glimlacht: "De fijne energie die door meditatie ontstaat hangt in deze ruimte. Sommige leerlingen vragen of ze nog even mogen blijven zitten na de les." Het is duidelijk dat hier een bijzondere vorm van yoga wordt gegeven. "Het is ons werk om mensen op te tillen naar een hoger bewustzijn. Een gezonde ziel huist in een gezond lichaam; 90% van de fysieke kwalen komt uit het emotionele lichaam; mensen zitten veelal fysiek en mentaal in hun lichaam gevangen. Ik vergelijk het vaak met een aap die alle kanten op slingert. Zo gaan de gedachten van mensen ook. Mensen gaan op vakantie om rust te vinden en vervolgens gaan ze juist nog meer doen. Door je gedachten te observeren leer je ze te beheersen. Niet het slachtoffer zijn, maar de baas", besluit Jan.
Voor belangstellenden is er op donderdagavond 27 augustus en op zaterdagmorgen 5 september een introductieles waarin men kennis kan maken met de lessen, de Raja Yoga en de stichting. Informatie via 035-6948674, www.raja-yoga-het-gooi.nl of rajayoga@planet.nl.