De flat aan de Merelhof daags na de brand. De brand begon rechtsboven.
De flat aan de Merelhof daags na de brand. De brand begon rechtsboven. Foto: Sjoerd Stoop

'We steunen elkaar en vangen elkaar goed op'

BUSSUM - Geschrokken, maar van echte onrust was geen seconde echt sprake. De bewoners van de Merelhof pakken de draad weer op na de grote brand van een week geleden. "We hebben afgelopen week heel veel meegemaakt en we moeten ook nog ontzettend veel doen, maar alles komt wel weer goed", zegt bewoonster Mary de Haan.

door Sjoerd Stoop

Alleen de bewuste nacht stond alles voor de bewoners even op z'n kop. De bewoners schrokken wakker van de onrust voor hun deur. "Het was ongeveer twee uur 's nachts. We hoorden een alarm. Even dachten we nog dat er een auto gestolen werd, maar toen we poolshoogte namen zagen we de brandweer en de ambulances voor de deur staan. Vanaf dat moment gebeurde er van alles. We moesten meteen weg. We konden ook geen spullen pakken. Net als veel andere bewoners stonden we met alleen een ochtendjas aan beneden. Maar toen we eenmaal beneden stonden was er van onrust geen sprake. We waren allemaal ongedeerd."

Een week later reageren de bewoners vooral dankbaar vanwege alle hulp. "We hebben echt heel veel hulp gehad, van alle kanten. We werden meteen heel netjes opgevangen door woonzorgcentrum de Gooise Warande. Daarnaast waren brandweer, mensen van de gemeente en anderen snel ter plaatse om ons te helpen, te steunen en op de hoogte te houden van wat er allemaal gebeurde. Er stond ook al snel een bewoonster van een flat aan de Koekoeklaan voor onze neus om te helpen. Ze bood ons haar flat aan om even op adem te komen. Een prachtgebaar. Maar je kon ook merken dat de bewoners zelf veel aan elkaar hebben. We steunen elkaar en vangen elkaar goed op." Als dank hebben bewoners afgelopen week onder meer een taart gebracht naar de brandweer. "Deze mensen hebben zo ontzettend veel voor ons gedaan."

Nog veel werk
De nasleep van de brand zal nog wel even duren. De schade bleek afgelopen week groot. "We verwachten dat we er nog zeker 3 à 4 maanden werk aan hebben", weet De Haan. "Vooral aan het dak moet nog veel gebeuren. De brand heeft een groot gat gemaakt. Pas als men dat gerepareerd heeft, kunnen we met de rest aan de slag. Er moet onder meer nog veel schoongemaakt worden voordat alles weer wordt zoals het was."