Andreas op het Wilhelminaplein.
Andreas op het Wilhelminaplein. Foto: Jessica de Jong

Andreas Orvanos uit Griekenland

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten. Hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Andreas Orvanos komt uit Griekenland en geniet volop van zijn pensioen.

Wat heeft u naar Nederland gebracht?
"In Griekenland werkte ik in een toeristenwinkel op Pharos, een eiland midden in de Egeïsche zee. Mijn vrouw was in Griekenland op vakantie en zo ontstond onze relatie. Twee jaar lang hebben we op en neer gereisd tussen Griekenland en Nederland."

"Uiteindelijk zijn we 22 jaar geleden naar Bussum gegaan. We zijn ook getrouwd voor de Griekse kerk in Utrecht en het feest was bij restaurant Zorba de Griek in Bussum, compleet met het gooien van borden en veel dansen. Het werd dus een erg Grieks getinte bruiloft. Je merkte dat de Nederlanders eerst rustig waren, ze hebben altijd even tijd nodig om er in te komen. Maar een uur later was iedereen vrolijk en gingen er bergen servies doorheen", lacht hij.

Hoe bent u in Bussum terechtgekomen?
"Mijn vrouw is geboren in Laren en woonde al jaren in Bussum en Naarden. Hoewel we eerst nog plannen hadden om zes maanden in Nederland te blijven en zes maanden in Griekenland, veranderde dat snel na de geboorte van onze tweeling. Mijn vrouw had ook een vaste baan in het ziekenhuis en ik werkte bij een lijstenmakerij in Amstelveen."

"In Griekenland werkte ik ook al als lijstenmaker, maar dat waren vooral goedkope lijstjes. Hier in Amstelveen heb ik het ambachtelijke vak geleerd en werkte ik aan duurdere stukken, bijvoorbeeld bestemd voor in een galerie of museum."

Bevalt het in Bussum en heeft u hier een favoriete plek?
"Ik voel me hier lekker. We hebben ook een mooi huis met een grote tuin. Mijn favoriete plek is restaurant Zorba de Griek, want dat voelt als klein Griekenland. Ook komen hier vaak Griekse mensen samen en spreken we onze eigen taal. We verzamelen altijd op donderdag, dan eten we 's middags een visje en is het altijd gezellig. Verder ga ik graag biljarten in Huizen, hou ik van fietsen en wandelen en doe ik soms wat klusjes in huis."

Wat is volgens u het opvallendste verschil tussen Nederland en Griekenland?
"Het verschil is dat ik vroeger in Griekenland alles buiten deed: eten, dansen, noem maar op. Hier speelt het leven zich veel meer binnen af. De eerste vijf jaar vond ik dat wel lastig, maar daarna wordt het gemis minder en leer je meer mensen kennen. Een ander verschil is dat de Grieken niet zo georganiseerd zijn, hier heb ik geleerd meer te plannen. In Griekenland is het easy come, easy go."

Wat mist u het meest aan Griekenland?
"De zon, de zee, het leven buiten. Als ik in Griekenland ben zoek ik altijd eerst een restaurantje op aan zee om een ouzo te drinken en wat mezze te eten. Dan voel ik: ik ben thuis."

Heeft u last van discriminatie of vooroordelen?
"Nee. Bovendien laat ik mij ook niet discrimineren. Ik geef als het moet een grote mond terug."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Griekenland?
"Ik denk dat Nederlanders al heel veel weten over Griekenland. Heel veel mensen gaan er al jaren op vakantie. Het gastvrije gevoel van Griekenland, dat moet je vooral ervaren. Je komt echt in een warm bad terecht. Bovendien worden veel restaurantjes waar de toeristen ook komen vaak gerund door hele families. Het is leuk om dat te ervaren."