De windmolen in de lucht.
De windmolen in de lucht. Foto: Henny Wiggerts

Bussumse parachutespringster zet nieuw record in de lucht neer

BUSSUM - Annelies Hasewinkel heeft samen met 33 andere vrouwen het Nederlands dames record vrije val formatiespringen op haar naam gezet. Na de sprong uit het vliegtuig vlogen ze met 200 kilometer per uur naar elkaar toe in vrije val om samen een windmolen in de lucht te maken. Het lukte en dus werd het oude record met 25 vrouwen uit 1995 ruimschoots verbeterd. Hasewinkel vertelt dat de euforie enorm was.

Hoe ben je begonnen met parachutespringen?
"Ik ben begonnen met een tandemsprong in 1997. Na deze sprong, die ik fantastisch vond, heb ik me direct opgegeven voor een cursus om zelf te leren springen. Dat was doodeng, maar ook heel leuk! De verslaving is in die tijd begonnen. Ik heb inmiddels zo'n 2000 sprongen gedaan. De eerste sprong die ik deed op het WK in Dubai in 2012 was een hele bijzondere. We sprongen uit het vliegtuig boven de zee. Dat gebeurt niet vaak en was heel bijzonder. Boven de zee en mijn allereerste sprong ooit op een WK.

Waarom deed je mee aan deze recordpoging?
"Het was 22 jaar geleden dat dames een record sprongen in Nederland. Het werd tijd dat dat record gebroken werd. En aangezien ik een vrouw ben..."

Hoe is de vlucht verlopen?
"Ik was één van de laatste divers van de formatie. Dat betekend dat je als 1 van de laatsten het vliegtuig verlaat, een een behoorlijke afstand moet overbruggen om bij de formatie te komen. Ik lag met een rood pak aan de buitenkant van een molenwiek."

Liep alles zoals afgesproken was?
"We hebben 5 pogingen gedaan, waarbij er steeds kleine dingen mis gingen. Maar we bleven er met z'n allen (34 vrouwen) vertrouwen in houden. En dat werd beloond. Na 5 sprongen lukte het ons en verbraken we het 22 jaar oude record van 25 vrouwen.
De euforie was enorm! Het joelen begon al onder de parachute en op de grond aangekomen zag ik allemaal hele blije meiden. Een hele mooie ervaring om daar dan tussen te staan!"

Hoe ga je verder met parachutespringen?
"Momenteel ben ik met mijn team M8trix aan het trainen voor de Nederlandse kampioenschappen parachute springen in augustus en vlak daarna het Europese kampioenschap in september. Ons team bestaat uit 8 formatiespringers, 3 vrouwen 5 mannen en een cameraman die alles mooi in beeld brengt. Ik ben sinds 2011 lid van dit team. We hopen volgend jaar voor de derde keer te mogen deelnemen aan een WK."