Het kantoor van Bensdorp is nu ook een monument.
Het kantoor van Bensdorp is nu ook een monument. Foto: Bob Awick

Negen extra monumenten

BUSSUM - Bussum heeft zeven gebouwen en twee begraafplaatsen een monumentenstatus gegeven. Dat maakt de gemeente deze week bekend.

Het gaat om een deel van appartementencomplex 'Oranjepark', de Verlosserkerk aan de H.A. Lorentzweg, het postkantoor aan de Poststraat, de St. Jozefkerk aan de Ceintuurbaan, de Kerk van het Apostolisch Genootschap aan de Meulenwiekenlaan, het kantoor van Bensdorp aan de Herenstraat, de Airey-woningen aan de Jan Bottemastraat, de oude RK-begraafplaats en het oude deel van de Algemene Begraafplaats.

Monumenten beschermd
Door een monumentenstatus te geven wordt ervoor gezorgd dat de gebouwen en begraafplaatsen beschermd worden. Dat gebeurde op voorspraak van de gemeenteraad van Bussum.

Er werd al veel langer gekeken om de zeven panden en begraafplaatsen tot monument te maken. De procedures werden afgelopen maart al opgestart. Tussendoor werden de panden en de begraafplaatsen al beschermd met een zogenoemde 'voorbescherming'.

De gemeente werkt momenteel hard om meer panden een monumentenstatus te geven. Er staat nog een hele reeks panden op de rol om monument te worden.

Lees meer op pagina 3.