Wie durft? De ondernemers Erik Rietman (l) en Stephan Tensen hebben alles onder controle.
Wie durft? De ondernemers Erik Rietman (l) en Stephan Tensen hebben alles onder controle. Foto: Yvette Geerts

Escape Rooms: 'Iets anders dan bowlen of karten'

NAARDEN - Met griezelen heeft het niet veel te maken. Wel met 'out of the box' denken, logica en puzzelstukjes. Ook hoef je niet over een enorme fantasie te beschikken. Wil je de code vinden, dan kan de samenstelling van het team het verschil maken tussen succes of falen. Dat maakt een uurtje Escape Room dan ook heel geschikt voor teambuilding, een vriendenuitje of familiedag.

De Naardense ondernemers Stephan Tensen (44) en de uit Almere afkomstige Erik Rietman (42) hebben samen met vrienden en kennissen drie maanden lang keihard gewerkt. Op 14 juli was het dan zover: zij openden hun deuren van hun nieuwe bedrijf genaamd One Hour Lockup. De opening vierden ze op bescheiden wijze met de vijftig vrienden, familieleden en kennissen die hebben meegeholpen.

Bij One Hour Lockup kun je terecht voor spanning, puzzelen en teamwork. Je kunt je namelijk laten opsluiten in een Escape Room. Een Escape Room is een mysterieuze kamer, met een dreiging, vaak gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Als team krijg je een uur de tijd om te ontsnappen. De enige manier om dat te doen is het vinden van de code. De ingrediƫnten van een Escape Room: het verhaal, de moeilijkheidsgraad, de diversiteit en spanning en het decor. Ook de samenwerking tussen Erik en Stephan is teamwork. Ze werkten in het verleden samen bij een televisieproducent. Erik heeft een achtergrond in de coachingswereld en ervaring als video-editor en Stephan is een echte spelletjes bedenker. Hij organiseert en ontwikkelt al jaren moorddiners en interactieve city games. One Hour Lockup beschikt nu over een Escape Room: 'Zodiac Killer' en medio september is de tweede klaar. The Zodiac Killer is een bekende serial killer uit de Amerikaanse geschiedenis en was actief eind jaren zestig. Stephan: "Bij een Escape Room is het belangrijk om een realistische dreiging in te bouwen. Zodat je weet en voelt waarom je binnen een uur weg moet zijn. Het is weer eens iets anders dan bowlen of karten. Er wordt zoveel mogelijk een realistische situatie gecreƫerd, ook weer niet te realistisch, want veiligheid staat voorop", verzekert hij. Zo zijn er een noodknop en noodverlichting aanwezig in de Escape Room en vanuit de controlekamer, een gemiddeld beveiligingsbedrijf is er niets bij, kan de spelleider alles in de gaten houden.
De populariteit van een uurtje Escape Room is booming. Erik: "Er zijn groepen die wekelijks een van de ongeveer 150 Escape Rooms in Nederland bezoeken. En heb je die allemaal gehad, dan kun je je hart ophalen over de grens." Volgens Erik is het echt verslavend. "Als je er een hebt gedaan dan ben je nieuwsgierig naar de volgende. Mensen zien het echt als een sport. We hebben al mensen uit Rotterdam gehad." De typische Escape Room speler bestaat overigens niet. "Je ziet veel verschillende mensen, gaandeweg zie je wel een team ontstaan. Ook tussen teams zijn er verschillen. Het ene team gaat vooral voor de snelste tijd, een ander team ziet meer uitdaging in het puzzelen of gaat voor de complete sfeer. Bij groepen die al meerdere Escape Rooms hebben 'gedaan' zie je een taakverdeling, ze maken gebruik van elkaars kwaliteiten.

Geen spookhuis
Vooral vrouwen denken dat het eng is, maar het is absoluut geen spookhuis. Leuk detail: vrouwen denken goed na en zoeken eerder naar structuur, mannen gaan meteen rondrennen." Meer informatie is te vinden op: www.onehourlockup.nl.