Mitra La Grand: 'Nederland is mijn land'
Mitra La Grand: 'Nederland is mijn land' Foto: Yvette Geerts

Mitra La Grand komt uit Iran

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten, hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Mitra La Grand komt uit Iran en heeft haar eigen winkel genaamd La Mysore Cosmetics in de Bussumse Spiegelstraat.

Wat heeft jou naar Nederland gebracht?
"Uiteindelijk de liefde, maar ik kwam al langer in Nederland. Twee van mijn drie zussen wonen hier. Ik ontmoette mijn man tijdens een van die bezoeken."

Hoe ben je in Bussum terechtgekomen?
"Ik wilde een tweede beautysalon en Hammam openen om ook mijn eigen cosmetica merk La Mysore verder te kunnen uitbouwen en instructies te geven aan schoonheidsspecialistes. De andere beautysalon is gevestigd in Emmeloord. Bussum ligt centraal en is een fijne plek."

Bevalt het in Bussum en heb je een favoriete plek?
"Ja, absoluut. Ik voel me hier erg thuis en welkom. Ik heb inmiddels ook een leuke klantenkring opgebouwd. Ik heb geen favoriete plek, ik vermaak me eigenlijk overal wel, maar dat ligt vooral aan je eigen instelling."

En Nederland?
"Ik zie Nederland als mijn eigen land, Iran is dan wel mijn geboorteland, maar Nederland voelt echt als mijn land. Ik heb de Nederlandse nationaliteit, mijn twee kinderen zijn hier geboren, ik heb hier gestudeerd, onder andere kruidentherapie en dermatologisch schoonheidsspecialist en mijn zaak opgezet. Mijn geboorteland blijft natuurlijk wel bijzonder, maar ik voel me echt Nederlandse. Ik praat in mijn dromen ook Nederlands. Teruggaan naar Iran is niet iets dat ik van plan ben, maar je weet het natuurlijk nooit. Mijn ouders wonen nog wel in Iran."

Opvallendste verschil tussen Nederland en Iran?
"Ik merk dat mensen in Nederland heel individueel zijn. In Iran gaat het meer om samen. Maar ik zie dat wel veranderen hier. Het mooie aan Iran is dat het eerst om anderen gaat en dan pas om jezelf. Dat betekent wel dat mensen zichzelf vaak wegcijferen en dat is jammer, dat hoeft namelijk niet. Waar ik echt aan moest wennen is het gebrek aan gastvrijheid dat er soms is. Toen ik net in Nederland was werd ik uitgenodigd voor een kopje koffie (lacht). Ik mocht een koekje pakken en daarna ging de trommel dicht. In Iran wordt alles neergezet, de gast komt echt op de eerste plaats. Dat stukje cultuur pas ik ook toe in mijn bedrijf."

Wat mis je het meest?
"De gezelligheid, de warmte, van zowel de mensen als de temperatuur, en het samenzijn. Als ik daar nu aan denk dan krijg ik wel een apart gevoel en voel ik het gemis. Maar ik vind het echt prettig in Nederland. Wat ik wel doe is het beste van beide culturen combineren. Dat geef ik mee aan mijn omgeving en ook aan mijn kinderen. Van de Iraanse cultuur is dat de gastvrijheid en van de Nederlandse cultuur is dat het duidelijk durven uiten van je gevoelens, de directheid en eerlijkheid. Die eerlijkheid vind ik fijn. Feedback heb je nodig, ook in de zakelijke wereld. Het zorgt voor verbetering van je eigen kwaliteiten en de kwaliteit van je bedrijf."
Last van discriminatie of vooroordelen?
"Ik heb wel eens het gevoel dat ik gediscrimineerd word, maar trek me daar niets van aan. Ik ben daar heel nuchter in geworden. Als je in een ander land gaat wonen moet je ook openstaan voor veranderingen en voor de cultuur. Daarbinnen je eigen cultuur behouden en een plek geven, dat past daar ook in. Als je je niet kunt aanpassen heb je ook geen leuk leven."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Iran?
"Dat het een heel gastvrij land is en de mensen echt gezellig zijn. Het is zo jammer dat je eigenlijk alleen maar slechts nieuws te zien en horen krijgt. De ellende. Er zijn ook zoveel mooie dingen. Als ik die ellende op televisie zie dan word ik soms zelf ook depressief. Als je in Iran bent krijg je een totaal ander beeld. Het is ook gewoon een modern land. Onder die lange jassen zit bij de meeste mensen hele mooie en stijlvolle (merk)kleding. Vrouwen in Iran besteden juist heel veel aandacht aan hun uiterlijk, maar dat zie je niet. De kappers en schoonheidssalons zijn altijd vol."