De oorzaak van de dode bomen is onbekend.
De oorzaak van de dode bomen is onbekend. Foto: Yvette Geerts

Wederom dode zuileiken in de Keizer Ottostraat

BUSSUM - De zuileiken die na de herinrichting van de Godelindebuurt in de Keizer Ottostraat zijn geplant hebben het moeilijk. Sinds 2011 zijn er al meerdere vervangen en ook nu ogen drie exemplaren wel erg treurig.

Het is En Eggenkamp, bewoonster van de Keizer Ottostraat, al jaren een doorn in het oog. Ze heeft zich inmiddels ontfermt over de zuileik die schuin voor haar deur staat. Deze lijkt het wel te redden. Eggenkamp heeft de afgelopen jaren meerdere keren contact met de gemeente opgenomen, maar krijgt tot op heden geen bevredigend antwoord. "Vorig jaar kreeg ik als reactie dat de bomen voldoende water krijgen, maar ik zie nooit iemand." Volgens haar zijn de bomen wel degelijk levensvatbaar omdat er in het voorjaar bladvorming plaatsvindt. "Ze overleven de zomer niet. Ook de drie bomen die in 2014 zijn geplant zijn nu dood."
Gerrit Nieskens, boombeheerder in dienst van de gemeente, laat in een reactie weten dat hij het zelf ook vervelend vindt en dat er een oplossing gevonden moet worden. Een exacte oorzaak is lastig te noemen. "Het wil door toeval dat juist daar de bomen doodgaan, soms direct en soms na enige tijd. Het is overigens wel een lastige boom qua aanslaan", vervolgt hij. Waarom er dan niet voor een andere boom wordt gekozen? "In deze straat stonden voor de herinrichting zuileiken, een aantal is blijven staan en er is gekozen voor aanvulling op de bestaande bomen." Dat er geen water wordt gegeven spreekt hij tegen. "Dit seizoen hebben we de bomen al vier keer water gegeven. Een keer door onze eigen dienst en drie keer door de aannemer die we inhuren. Het probleem kan ook liggen aan de hoge temperaturen waardoor het blad snel verdampt."