Gerard van Dulmen van Allegria heeft zijn terras alvast ingericht met tijdelijke bloembakken.
Gerard van Dulmen van Allegria heeft zijn terras alvast ingericht met tijdelijke bloembakken. Foto: Yvette Geerts

De terrassen staan klaar, de sfeer ontbreekt nog

door Yvette Geerts

BUSSUM - De vergunningen waren binnen, het weer werkte vrijdag en zaterdag mee en toch was niet iedereen even tevreden. De plannen om van de Kapelstraat 'de terrassenstraat' te maken daar was, op een aantal omwonenden na, iedereen wel voor. De uiteindelijke invulling leidt bij zowel horeca-ondernemers als gasten tot enige teleurstelling.

Reden? Onduidelijkheid over het verplicht aan te schaffen terrasmeubilair, de periode van beroep dat nog loopt, geparkeerde auto's die de sfeer niet ten goede komen, café Goesting die als enige geen terrasvergunning kreeg en beloofd' terrasplekken die toch nog 'ingepikt' kunnen worden door geparkeerde auto's.Toch zijn er ook lichtpuntjes. Bennie den Haan van restaurant Leuk had vrijdag- en zaterdagavond zijn terras in ieder geval vol zitten. Hij betreurt het wel dat alles zo lang heeft moeten duren. "We zijn nu halverwege het seizoen en het is nog niet voor elkaar." De gemeente had naar zijn mening alles beter voor elkaar kunnen hebben. "Voor laden en lossen heeft de gemeente wel plekken aangewezen, maar de beloofde fietsparkeerplek is nog niet ingericht en ook voor de parkeerplekken waarop we de terrassen mogen plaatsen is nog niets geregeld. Als er een auto geparkeerd staat ben je als ondernemer dus je terras kwijt." Hij vindt ook dat de gemeente wel duidelijker had mogen zijn over de eisen voor het terrasmeubilair en hier ook een actieve rol in had kunnen spelen. Bij Gerard van Dulmen van Allegria geluiden van soortgelijke strekking. Hij is blij met zijn terras en heeft zelfs al bloembakken neergezet. Maar of deze goedgekeurd worden? Hij vindt dat de gemeente een duaal beleid voert. "We moeten van de gemeente uniforme en verkeersveilige plantenbakken plaatsen op de terrassen, maar tegelijkertijd adviseren ze ons de investeringen laag te houden zolang de procedure nog loopt en er bezwaar gemaakt kan worden tegen de verleende vergunningen. Eigenlijk is dit een verloren seizoen voor wat betreft de gewenste terrassenstraat als je het goed en wel beschouwt." Straatmanager en eigenaresse van de Gestreepte Koe, Antoinette Ruarus, laat weten blij te zijn dat er vergunningen verleend zijn. "Het geeft een leuk plaatje van de straat." Toch ziet zij ook wel wat haken en ogen aan deze tussenperiode. "De collega-ondernemers kunnen nog niet zoveel. In ieder geval niet echt investeren in terrasmeubilair of in de universele bloembakken zoals door de gemeente min of meer bedongen is."

Goesting
Een apart hoofdstuk in dit alles vormt de niet verleende terrasvergunning aan café Goesting. Niet terecht volgens velen. Den Haan: "Als je er een gezellig straatje van wilt maken moet ook Goesting een terras hebben." Ruarus reageert ook: "Het was meten met twee maten en dat is jammer omdat ze er als jonge en enthousiaste ondernemers echt een leuk café voor dertigers en veertigers van willen maken. Ik vind het een toevoeging voor de Kapelstraat en ben blij dat ze toch wat meer speelruimte krijgen." Ruarus doelt daarmee op de uitkomst van het gesprek dat heeft plaatsgevonden tussen Bas en Marieke Funken, de eigenaren van Goesting, en de kersverse burgemeester Albertine van Vliet. Afgelopen donderdag werd duidelijk dat een groot deel van de opgelegde beperkingen van de baan zijn. Zo mag Goesting haar deuren en ramen weer openzetten en kan ook de bewaker weer weg. Een terrasvergunning zit er echter dit jaar nog niet in.
Een viertal jongens van eind twintig, begin dertig komen net uit Goesting lopen. Ze laten weten dat ze het een leuk café vinden en ze er echt heel erg van balen dat Goesting geen terras heeft. "Onrechtvaardig, we vinden Goesting een echte aanwinst voor Bussum. Je kunt hier rustig praten en van een biertje genieten." De initiatiefneemster van de petitie 'Vrienden van Café Goesting' laat ook weten dat ze het heel onrechtvaardig vindt dat Goesting geen vergunning voor een terras heeft. Ze komt zelf graag bij Goesting. "Ik vind het echt een aanwinst voor Bussum en uit ervaring weet ik wat het met je doet als horecaondernemer als dit soort zaken gebeuren."

Sfeer
Op vrijdagavond is een stel net neergestreken op het terras bij 15a. "Dit is een perfecte straat voor terrassen, sfeervol en er staan leuke panden. Om er een echte terrassenstraat van te maken moet straat wel iets anders ingericht worden, met een fietspad en geen auto's." Op het terras bij Allegria zit een gezin met twee jonge kinderen. "We vinden het erg leuk, wilden ergens gaan eten en omdat we nu hier op een terras kunnen zitten hebben we voor de Kapelstraat gekozen." Dat er auto's door de straat mogen rijden vinden ze, met jonge kinderen, wel wat bezwaarlijk."