Guylain in actie op zijn skateboard.
Guylain in actie op zijn skateboard. Foto: Jessica de Jong

Nieuw skatepark moet een echte publiekstrekker worden

BUSSUM - De gemeente Bussum heeft 75.000 euro vrijgemaakt om het huidige skatepark aan de Ceintuurbaan flink aan te pakken. Afgelopen week kon een groepje skaters onder leiding van een skatepark ontwerper hun wensen kenbaar maken.

door Jessica de Jong

Patrick, Nick en Guylain zijn al langer bezig met het formuleren van hun wensen. Om te beginnen wordt de halfpipe die nu aan de Groene Long staat weggehaald. Het skatepark aan de Ceintuurbaan wordt helemaal opnieuw ingericht. "Wat er nu stond is enorm saai en ouderwets," vertellen ze. Bovendien beschrijven ze dat het ook gevaarlijk is. Nick: "Als je valt, dan haal je jezelf zo open aan een van de scherpe randen en zit je onder de roest."
De gemeente had 40.000 euro voor de renovatie van de halfpipe, maar dat zagen de jongeren niet zitten omdat dit object niet functioneert. Daarbij zou over 4 jaar nog eens 53.000 euro vrij komen voor het skatepark. Dat geld is nu al vrijgemaakt en dus is er 93.000 euro in de pot. De gemeente steekt 75.000 euro in het skatepark, en reserveert 18.000 euro voor een ander jongeren project.
Nu er geld is, is het dus tijd voor een plan. Mark van der Eng, Nederlands eerste pro-skater zat vorige week aan tafel bij Stad Bussum om eens goed de behoeftes door te spreken. Gekozen is voor een concrete skatepark. De jongens leggen uit wat dat betekent: "Het gaat erom dat je een goede flow hebt en dat er verschillende obstakels staan. Een straatlandschap met bankjes, trappetjes en relingen naar beneden. Wat er nu staat gaat allemaal weg en daarna wordt alles opnieuw opgebouwd. Er wordt een vorm gemaakt en die wordt volgestort met beton. Hierdoor heb je bijna geen weerstand, de baan is glad en er zijn weinig naden. Nu er iets nieuws mag komen, willen we ook dat het in een keer goed is. Bovendien is de baan zo gemaakt dat ook beginners uit de voeten kunnen of kinderen met stepjes, skaters en bmx'ers." Patrick wil wel duidelijk maken dat het skatepark straks geen speeltuin is. "Het is de bedoeling dat je daar sportief en actief bezig bent en dus niet bijvoorbeeld verstoppertje gaan spelen."

De jongens vertellen dat zo'n concrete skatepark een grote aantrekkingskracht heeft voor skaters uit de omgeving. Guylain: "Ze zoeken echt naar dit soort plekken om heen te gaan. Je hebt wel van dit soort parken, maar dan moet je naar Utrecht of Amsterdam."
De plannen worden momenteel uitgewerkt en zullen in september worden gepresenteerd. De hoop is dat de bouw dit najaar kan starten. De jongens plannen voor de opening een kickstart evenement. "We willen dan graag in een open sfeer laten zien hoe de skatewereld eruit ziet."