Tamara de Groot (l) pakt samen met Bussumse jeugd het afvalprobleem aan.
Tamara de Groot (l) pakt samen met Bussumse jeugd het afvalprobleem aan. Foto: Yvette Geerts

Milieuraad Junior: 'De Plastic Soup begint op je eigen stoep'

BUSSUM – Ze zat in de Bussumse Milieuraad, maar miste een beetje de 'actie'. Tamara de Groot richtte daarom eind mei haar eigen Milieuraad Junior op. Samen met een aantal jonge Bussumertjes vormt ze nu een daadkrachtig clubje. Voornaamste doel: schonere straten in Bussum en kinderen inzicht geven in afval en de vervuiling in de wereld.

door Yvette Geerts

Het viel opeens allemaal op zijn plek. Tamara werd in het voorjaar geïnterviewd voor de Plastic Soup Foundation door een negenjarig jongetje met een verrassende en verfrissende kijk op het milieuprobleem. Tamara: "Zijn fonkelende oogjes waren heerlijk om zien en zijn nuchtere opmerkingen en praktische oplossingen deden mij wel wat. Hij vond het raar dat niet iedereen het beste voor de wereld wil..." Het raakte en inspireerde haar tegelijkertijd. "Tijdens het interview realiseerde ik mij echt dat het straks 'hun' wereld is die 'wij' aan het vervuilen zijn. Ik dacht meteen: daar wil ik mee aan de slag, samen met kinderen."

Actie, actie, actie
Nu, twee maanden later kan Tamara met haar clubje al terugkijken op twee grote acties en de bekendheid groeit. Het eerste wapenfeit was een schoonmaakactie op de Franse Kamp.Tamara fietst daar regelmatig langs op weg naar haar moestuin en wist dat daar wel iets op te ruimen was. Zeven kinderen met hun ouders, gewapend met afvalknijpers, ringen en hesjes gingen aan de slag. "Kinderen vonden het ontzettend leuk het voelt voor hen als schatzoeken, en tegelijkertijd zijn ze zich echt bewust van wat ze aan het doen zijn."
In juni gingen ze samen met de Plastic Soup Foundation en Omroep West trash hunten in de duinen van Den Haag en op de stranden van Scheveningen.

Plastic Soup
Op dit moment zamelt de Milieuraad Junior geld in voor de Plastic Soup Foundation. Doel is de aanschaf van de Plastic Soup Sloep. Met deze speciaal ontwikkelde sloep kan de organisatie de grachten van Amsterdam plasticvrij maken. De kinderen vilten vissen en gaan deze vervolgens verkopen op onder meer Bussum Cultureel, tijdens het lustrum van de Wereldwinkel begin oktober en op de bijenmarkt in september. "Ook worden er snoeppapiertjes ingezameld, de helft van het geld gaat naar de Plastic Soup Foundation en de andere helft gaat naar milieu educatie, gericht op kinderen", vertelt Tamara enthousiast.

Alle druppels helpen
Tamara is aanstekelijk enthousiast als ze verder vertelt. "Met de Milieuraad Junior en onze acties maak ik het afvalprobleem voor de kinderen ook concreet." Ze hoopt dat meer kinderen zich aansluiten, maar wil het vrijblijvende karakter behouden.

'Wat je van de straat niet oppakt gaat zo de oceaan in'

"Kinderen mogen meedoen wanneer ze willen. Als ik iets plan dan laat ik dat weten en dan gaan we op pad. Ik ben echt trots op de kinderen en op hun energie. Het valt me steeds op hoe snel kinderen dingen oppikken en zelf ook met allerlei initiatieven komen. Zoals het idee voor de genoemde spaaractie en de gedachte om een keer een heuse vergadering te organiseren." Tamara wil graag nog meer kinderen bij de Milieuraad Junior betrekken. Ze houdt het voorlopig bij deze ene Milieuraad in Bussum, maar het liefst ziet ze ook dat er in andere steden een dergelijk initiatief wordt opgestart, eventueel met haar hulp.

Op de Facebook pagina van de 'Milieuraad Junior' staat alle informatie en kunnen geïnteresseerden ook op de hoogte blijven van de komende acties.