Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet draagt de ambtsketen voor een half jaar.
Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet draagt de ambtsketen voor een half jaar. Foto: Bob Awick

'Ik ga Bussum helpen, niet op z'n kop zetten'

BUSSUM - Van de een op de andere dag had Bussum twee weken geleden weer een burgemeester. Albertine van Vliet werd aangesteld als burgemeester en moest meteen aan de slag. Meteen hard werken, maar bovenal ook Bussum echt leren kennen.

Hoe goed kende u Bussum al?
"Best goed. Sterker nog: exact 40 jaar geleden trouwden mijn man en ik in Bussum voor de kerk. Daarnaast wonen er nog wel bekenden, dus we komen al heel lang naar Bussum. Datzelfde geldt voor mijn werk. Als bestuurder van de Gooise Scholen Federatie kwam ik met regelmaat naar het dorp."
Hoe gaat u Bussum nu verder leren kennen?
"De afgelopen twee weken hebben me al een goed beeld gegeven, maar dat zal de komende maanden nog meer worden. Er staan voor de komende weken al heel wat werkbezoeken op de agenda, naar van alles en nog wat. Maar alles went heel snel."

Welke zaken hoopt u op te pakken?
"Op de voornaamste punten heeft men de knopen al doorgehakt. Dat maakt het heel anders. Als je het fuseren met de andere gemeenten neemt, het harde werk heeft men al achter de rug. Het wordt nu vooral afronden en toewerken naar de startdatum. Maar tussendoor valt er nog best wel wat te doen. Bepaalde knelpunten oplossen om maar wat te noemen, maar het is niet de bedoeling om de hele boel op z'n kop te zetten. Mijn opdracht was: breng rust en help Bussum. Dat gaan we zeker doen. Een hele leuke klus om op te pakken."

Wat kunt u Bussum en haar bewoners meegeven?
"Je kunt merken dat het fuseren met Naarden en Muiden erg leeft. Er zal straks vooral voor het bestuur van de gemeenten heel veel veranderen, maar bewoners zullen er niet zo heel veel van merken. En aan alles wat toch anders wordt, zul je snel wennen. Toch brengt fuseren heel veel kansen. Voor de gemeente zelf als het gaat om bouwen, om maar wat te noemen. Maar ook voor ondernemers. Fuseren wordt een avontuur, maar levert veel op."