Kaartverkoop blijkt niet alleen voor het goede doel te zijn

BUSSUM - Er wordt aangebeld bij een woning in het Spiegel, een meisje verkoopt kaarten voor het goede doel. Het geld zou zijn voor de Stichting Kinderleukemie Nederland en dus besluit de bewoonster geld te geven. Omdat ze het zaakje toch niet vertrouwt, zoekt ze informatie op via internet en voelt ze zich achteraf belazerd. "Daarom wil ik iedereen waarschuwen die deze verkopers aan de deur krijgen, het geld gaat namelijk niet geheel naar het goede doel."

De bewoonster, die niet met haar naam in de krant wil, achterhaalde via de website van het tv-programma Kassa dat meerdere mensen zich opgelicht voelden. "Het geld gaat namelijk voor een groot deel naar een commerciƫle partij. Slechts een zeer klein deel van de opbrengst gaat naar de Stichting Kinderleukemie Nederland." De dame vertelt dat ze zich belazerd voelt. "Ik raakte met het verkopende meisje aan de praat en ze vertelde dat ze nog niet gegeten had en uit Alkmaar kwam. Ik vond dat een raar verhaal, waarom komen er geen meiden uit de buurt aan de deur? Toen kwam een ander, iets agressiever meisje aan de deur. De kaarten had ik, voor ik er erg in had, al gekocht. Ik werk zelf op een kinderoncologie afdeling en heb dus wel feeling voor dit soort goede doelen. Van deze stichting had ik nog nooit gehoord. Ik besloot op te zoeken wie hier achter zat. Het blijkt te gaan om een vreemde organisatie, het lijkt echt, maar is toch ook een beetje fake. Care Promotions zet jonge tieners op de trein en ze worden door het hele land uitgezet. Ze hebben geen vergunning nodig omdat het geen collecte is. Je doet een aankoop."
Tv-programma Kassa zocht de zaak in 2011 uit. Inmiddels blijkt dat de Stichting Kinderleukemie Nederland een kleine organisatie is, draaiend op vrijwilligers, die zelf in zee is gegaan met Care Promotions omdat ze op deze manier geld kunnen inzamelen. De stichting heeft geen keurmerk, dat zou te duur zijn. Jaarlijks wordt door de stichting een bedrag overgemaakt naar een ziekenhuis met een kinderafdeling.