Judith Deckers-Kocken kan met de start van het expertise centrum haar visie op zorg verder vormgeven.
Judith Deckers-Kocken kan met de start van het expertise centrum haar visie op zorg verder vormgeven. Foto: Yvette Geerts

Nieuw centrum voor chronische buikpijn

door Yvette Geerts

BUSSUM – Een bosrijke omgeving, de geur van wierook, een huiskamer met kleurige stoelen en niet de 'patiënt' verhuist van onderzoekskamer maar de arts. Het expertisecentrum Kinderbuik&co dat de Bussumse Dr. Judith M. Deckers-Kocken onlangs is gestart voelt anders dan een regulier ziekenhuis.

En dat is ook de bedoeling vertelt Judith. Ondanks dat ze ook een 'gewoon' ziekenhuis zijn. Judith: "De verbinding met de natuur staat centraal. Het wetenschappelijk effect van natuur en een bosrijke omgeving op het zelfhelend vermogen van je eigen lichaam is groot." Je hebt ook geen pasje nodig hebt en de ziekenhuisbalie is in geen velden of wegen te bekennen. De band met patiëntjes en de ouders is persoonlijk. De wijze van behandeling ten opzichte van een regulier ziekenhuis verschilt op veel aantal vlakken. Ze hebben geen wachtlijsten en de term patiënt is taboe. Judith: "Je bent namelijk meer dan je ziekte." Verder bieden ze enkel een dag- of poliklinische behandeling. Alles is zo geregeld en gepland dat een kind op een dag in principe door alle specialisten gezien wordt. Dat de kinderen thuis slapen is ook een bewuste keuze. "Kinderen die naar een ziekenhuis moeten, zijn vaak bang dat ze daar ook moeten blijven. Hier hoeft dat niet. Slapen doe je thuis, daar voelt het veilig." Judith is dan wel MDL-kinderarts maag-darm-lever), dat betekent niet dat ze geïsoleerd kijkt naar het 'probleem' in deze organen. "Ik kijk ook vooral naar de manier waarop je met jezelf omgaat, je levensstijl." Ook het psychologische aspect, van 'ziek' zijn krijgt aandacht. "Als je ergens last van hebt, dan heb je daar ook gedachten en emoties bij. Als je buikpijn hebt, een allergie, kanker of wat dan ook heeft je gevoel en gedachten daarover ook invloed op je lichaam. We kijken daarnaast naar wat we met voeding kunnen doen en hoe je voeding kunt gebruiken als beste medicijn. Vet, suiker en zout zijn grote boosdoeners. Anders met voeding omgaan, daar zit de grootste verandering. "In onze samenleving zijn we nogal probleemoplossend bezig. Maar je moet bij de oorzaak komen. 'Pleisters plakken' geeft geen duurzame verandering." Ze spreekt de wens uit dat ook universiteiten open staan voor deze integrale benadering en studenten leren wat voeding voor je kan doen. In Nederland zijn er zo'n 100.000 kinderen met onbegrepen buiklachten. In het expertisecentrum komen veel van deze kinderen die al jaren lang aan het zoeken zijn. "We werken hier samen in een team van verschillende disciplines: een diëtiste, een verpleegkundige, een psychologe, een arts, een yogadocent en een gastvrouw. We hebben een beleid, dat onder andere bestaat uit een multidisciplinair team waarmee we integrale zorg vormgeven." Judith houdt zich vooral bezig met de diagnostiek en medische behandeling. Die ze overigens het liefst zo kort mogelijk houdt. Zelden hebben ze langer dan twee weken nodig om het 'probleem' te achterhalen.Een enorm contrast met de jaren van vage en onbegrepen klachten die de meeste kinderen al achter zich hebben liggen. Judith wordt even stil voordat ze vertelt over de opluchting die ze ziet bij ouders als ze zich opeens bewust worden wat er met hun kind is.