Marcel Adriani verruilt Naarden voor Soest.
Marcel Adriani verruilt Naarden voor Soest. Foto: Bob Awick

Naarder Wethouder Marcel Adriani vertrekt naar Soest

NAARDEN - Marcel Adriani verlaat de Naardense politiek. Als de gemeenteraad van Soest akkoord gaat met zijn benoeming, wordt hij per 28 juli wethouder voor D66 in Soest. Wie Adriani opvolgt in Naarden moet de D66-fractie nog bepalen.

door Lisa van Dorp

Het vertrek van Adriani, dinsdag aangekondigd door de Soester D66-fractie in een persbericht, maar ook al te lezen op Twitter, komt als een verrassing. Niet voor de wethouder zelf; met de fusie op komst keek hij al langer rond. "In de nieuwe gemeente Gooise Meren zullen aanzienlijk minder stoeltjes beschikbaar zijn voor wethouders dan nu het geval is. Bussum heeft een goede in Lia de Ridder en ik verwacht dat andere partijgenoten ook hun vinger zullen opsteken. Deze gelegenheid diende zich aan en ik heb hem genomen."

Stoelendans
De vacature in Soest is een gevolg van de voor D66 succesvol verlopen Provinciale Statenverkiezingen. Adriani doet mee aan de stoelendans in de partij. "In Soest vertrekt wethouder Kemmerling per direct naar Amersfoort, vanavond wordt ze geïnstalleerd. De wethouder daar gaat naar de Provinciale Staten van Utrecht."

Adriani (52) was vijftien jaar actief voor D66 in de Naardense politiek. Als bestuurslid, raadslid en als wethouder. "Ik ga Naarden enorm missen, maar er zit sowieso een grote verandering aan te komen: Gooise Meren is Naarden niet. De verandering komt voor mij zes maanden eerder."

Thuiskomen
Soest voelt als 'thuiskomen' voor Adriani, die Utrechter van oorsprong is. In Soest (45.480 inwoners) krijgt hij de portefeuille Economie, Milieu en Toerisme. Grote splijtzwammen zijn er niet en ook de bezuinigingen vallen mee. "Op een begroting van 100 miljoen moet er in Soest structureel 8 ton bezuinigd worden."

Adriani woont in Bussum en kreeg daarvoor herhaaldelijk een ontheffing van de Naardense raad. In Nederland geldt een woonplaatsvereiste: wethouders van buiten moeten gaan wonen in de plaats waar ze werken. Gaat hij nu verhuizen naar Soest? "In elk geval niet meteen. Ik ga ontheffing voor een jaar aanvragen, daarna zien we wel verder."