Wies, Nienke, Hiske, Deirdre: aandacht voor kinderprostitutie.
Wies, Nienke, Hiske, Deirdre: aandacht voor kinderprostitutie.

Leerlingen Goois Lyceum vragen aandacht voor 'stille rampen'

BUSSUM - Afgelopen maandag trokken tweede- en derdeklassers van het Goois Lyceum eropuit om campagne te voeren voor diverse 'stille rampen'. Ze spraken nietsvermoedende mensen in het centrum aan om aandacht te vragen voor deze rampen, die normaal gesproken niet of nauwelijks aandacht krijgen in de media.

De campagne was onderdeel van het project Breaking News. De in totaal 92 werkgroepjes hadden allemaal een onderwerp uitgekozen. Dat varieerde van misvormde baby's in Nicaragua door het gebruik van landbouwgif en kinderen in ontwikkelingslanden die worden opgesloten voor zoiets kleins als het inslaan van een ruitje tot minderjarige meisjes en jongens uit derdewereldlanden die in de prostitutie belanden. Het groepje van Hiske had gekozen voor kinderprostitutie. Met een zelfgemaakt boekje waarin verhalen en foto's stonden spraken zij het winkelend publiek aan. Ze maakten filmpjes, lieten de mensen de verhalen in het boekje lezen en verzamelden de reacties. Wat hen opviel is dat veel mensen geschokt waren, niet omdat het onbekend is, maar omdat nog steeds om zulke grote aantallen gaat. Hun eigen ervaring was een beetje hetzelfde toen ze met het project bezig waren. Hiske: "We waren best wel verbaasd dat er zo veel specifieke verhalen op internet stonden. We wisten natuurlijk wel van het bestaan van kinderprostitutie, ook door Serious Request." Zelf vond ze het project erg leuk en leerzaam om te doen. "Dit project was ook anders omdat het om campagne voeren ging. Normaal gesproken is het altijd een project binnen school. Een werkstuk of een presentatie." Ze kozen voor dit onderwerp omdat ze het belangrijk vinden om hier aandacht voor te vragen en omdat het om meisjes en jongens van hun eigen leeftijd gaat. Het groepje van de vier meiden eindigde als tiende en sluit hiermee het schooljaar ook af.

Op hetzelfde moment waren er ook groepjes leerlingen van het Goois Lyceum te vinden in Naarden, Huizen, Hilversum en zelfs Amsterdam.

Mensen waren vooral geschokt door het grote aantal slachtoffers