Ernst Schmidt en Mirjam Smets zetten zich in voor een breder Bussum Cultureel.
Ernst Schmidt en Mirjam Smets zetten zich in voor een breder Bussum Cultureel. Foto: Yvette Geerts

Bussum Cultureel: meer aandacht voor kunst

BUSSUM - Met de samenwerking tussen Stichting Bussum Cultureel en Stichting Kunstkring Artes Bussum wil de organisatie van Bussum Cultureel een breder publiek bereiken en kunst en cultuur meer met elkaar te verbinden. Bussum Cultureel krijgt daarom dit jaar een iets ander tintje. Mirjam Smets van Bussum Cultureel en Ernst Schmidt van Kunstkring Artes Bussum vertellen wat de bezoekers op 4, 5 en 6 september tijdens Bussum Cultureel hiervan gaan merken.

Smets: "De opening van het festival is op vrijdagavond. Samen met Filmhuis Bussum presenteren we een openluchtbioscoop bij de Tindalvilla. Maar vooral de activiteiten op zaterdag en zondag krijgen een iets ander karakter. Op zaterdag bijvoorbeeld zijn er naast kramen van de culturele- en informatiemarkt en de boekenmarkt ook verkooppunten voor cultuur en kunst. Dit jaar gebruiken we de helft van het Wilhelminaplantsoen. Daarvoor in de plaats doen de straten aan de rand van het centrum nu ook mee: de Kapelstraat, de Havenstraat en de Nieuwe Brink. Met gezellige terrassen, theater en natuurlijk heel veel muziek. Het wordt echt heel bijzonder, een breed cultureel feestje. Ik daag iedereen in Bussum uit om Bussum Cultureel te beleven. Verder zijn er rondom de fontein op het Wilhelminaplantsoen op zaterdag diverse kinderactiviteiten, met een limonadecafé en verschillende workshops."

Kunst stond altijd voor zondag op het programma en vaak ook buiten het centrum. Hoe is dat dit jaar?
Smets: "Dit jaar komt op zaterdag op de Nieuwe Brink een fototentoonstelling in samenwerking met de werkgroep Bussum & Van Gogh. We willen daar een Franse sfeer creëren, een combinatie van Place du Tertre en de Zuid-Franse badplaatsen en kunstenaars die 'iets' met Van Gogh doen."
Zondag wordt ook een mix van kunst en cultuur?
Schmidt: "We starten met ART FAIR BUSSUM, rondom het water aan de Nieuwe Landstraat. De nadruk ligt daarbij vooral op professionele kunst, er hangen of staan zo'n zestig werken van kunstenaars uit Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg. In de middag is er een bruggenconcert voor jong en oud. Ons doel is dat we vooral een groter en breder publiek bereiken. Smet: "De afsluiting is ook bijzonder, met een avondconcert met lichtklassieke muziek. Achter het gemeentehuis, compleet met rode loper en chic gedekte tafels. Een beetje zoals het grachtenconcert van Amsterdam, maar dan in Bussum."

Nog sponsors nodig?
Smets: "Absoluut, we hebben op www.bussumcultureel.nl een speciale sponsorshop. Wie sponsor of vriend wordt steunt Bussum Cultureel en de Stichting Viore, een centrum voor mensen die leven met kanker."