Afbeelding
Foto: Yvette Geerts

Seconde Nahayo, 58 jaar


Voorzitter stichting Dusabikane
Bussumse sinds 1997

Wat is het doel van deze stichting?
"Met de stichting help ik jongeren in Burundi aan een toekomst. Ik kom zelf uit Burundi en ben gevlucht voor de oorlog daar. De enige oplossing voor al het geweld en de etnische problemen is jongeren uitzicht geven op een beter leven. Het gaat daarbij om jongeren tussen de vijftien en twintig jaar."

Wat bieden jullie deze jongeren?
"Met mijn stichting zamel ik geld in voor opleidingen die de jongeren in Burundi zelf volgen. Ze worden opgeleid tot timmerman, metselaar, naaister en metaalbewerker. Ik doe dat samen met een partnerorganisatie in Burundi. Zij verzorgen de opleidingen die een jaar duren. Een half jaar theorie en een half jaar praktijk."

Wat doe je verder?
"Ik werk ook nog twee dagen als vrijwilliger in de Verlosserkerk. Daar schenk ik koffie en thee bij de kerkdiensten. Ik ontmoet daar ook veel mensen."

Waar in Bussum kom je graag?
"In Bussum-Zuid bij de fontein. Ik wandel daar graag met mijn kleinkinderen en ik kom daar echt tot rust. Het is ook mooi groen daar."

Wat zijn je hobby's?
"Reizen. Ik reis overal in de wereld naartoe. Ik ontmoet graag andere mensen en vind het leuk om kennis te maken met en mijzelf te verdiepen in andere culturen."

Wie zou je nog een keer willen ontmoeten?
"L'Abbé Pierre (Henri Antoine Grouès) een Franse rooms-katholiek priester. Hij was oprichter van de beweging die als doel heeft armen en daklozen te helpen. Hij is helaas overleden in 2007."

Van welke muziek hou je?
"Afrikaanse muziek en klassieke muziek, vooral pianomuziek."

Grote droom?
"Dat mijn stichting Dusabikane, dat betekent 'samen delen', groter wordt en ik meer jongeren kan helpen aan een goede toekomst."