Heel veel hossen na afloop.
Heel veel hossen na afloop.

Wéér feest: SDO naar de hoofdklasse

BUSSUM - Weer succes afgelopen weekend voor SDO: de Bussumse voetbalclub promoveert naar de hoofdklasse. Daarmee zette de club een volgende stap van een toch al ontzagwekkende opmars: de Bussumse voetbalclub kwam zo'n beetje elk jaar een klasse hoger. Afgelopen weekend was het weer feest. Voor de tweede keer versloeg SDO tegenstander Alphense Boys. Honderden supporters schreeuwden SDO naar de zege. Toen het eenmaal zover was barstte een groot feest los onder spelers, trouwe supporters van de voetbalclub en andere voetbal volgende Bussumers.

Het sportpark van de Bussumse voetbalclub zat afgelopen weekend tot op de laatste stoel en staanplaats vol. Langs de kant van het hoofdveld stonden zeker 2000 supporters om de twee teams te steunen in de jacht naar de hoofdklasse, het grootste deel steunde SDO. De steun van de Bussumse supporters zal er debet aan zijn geweest dat Alphense Boys al vooraf dacht dat het op achterstand stond. De SDO-aanhang zorgde al voor de aftrap voor een groot feest. Met fakkels en felblauwe rookbommen werden de lokale voetbalhelden verwelkomd op het veld.
Na de aftrap maakte de feestvreugde veelal plaats voor nerveuze momenten. SDO had het eerste duel tegen Alphense Boys dan wel gewonnen, maar stond voor de zware klus om de tegenstander ook voor een tweede keer te verslaan. De supporters langs de kant van het veld bleken dat maar al te goed te snappen en zaten anderhalf uur lang op het puntje van hun stoel. Er waren momenten dat SDO naar voren werd geschreeuwd, zo erg leefden de supporters mee.

SDO start aanvallend
SDO startte aanvallend en zette Alphense Boys meteen onder druk. Dat leverde ook al vroeg enkele kansjes op voor de Bussumse voetballers. Alphense Boys had het antwoord echter al meteen klaar en kon vooral met snelle tegenaanvallen voor gevaar zorgen. Dat leverde de ploeg eveneens kansen op, zelfs grotere kansen dan SDO kreeg. Het was een wonder dat Alphense Boys voor rust geen doelpunt kon maken. Een paar goede kansen konden knap door SDO-keeper Rolf Hazelaar worden gered. Veel bezoekers zullen voor rust zeker twee kansen als doelpunt hebben geteld.

Naarmate de eerste helft vorderde kon SDO steeds meer aanzetten en kwamen er ook betere kansen. Vlak voor rust was het voor de eerste keer raak voor SDO. De Bussumers kwamen op voorsprong door een doelpunt van Rick van der Velden. De goal zorgde voor een eerste feestje, zowel op als naast het veld. SDO zat met de goal op rozen.

Alphense Boys na rust sterker
Na de rust was het Alphense Boys dat vol ten aanval trok. Vechtend voor de laatste kansen zorgde de ploeg voor veel gevaar. SDO moest vooral ballen wegwerken en hopen op snelle counters. De Bussumers hadden het geluk dat het Alphense Boys aan kracht ontbrak om een doelpunt te maken. Zelf had de ploeg dat geluk wel. Na een van de tegenaanvallen kon SDO voor gevaar zorgen. Het leverde verreweg de beste goal van de dag op. SDO-speler Mike van 't Land kreeg een afvallende bal voor zijn voeten en pegelde de bal hard tegen de touwen. De tweede Bussumse goal zorgde voor nog meer feestvreugde dan daarvoor. De goal betekende dat SDO zo goed als zeker was van de hoofdklasse. Alphense Boys bleef na de tweede Bussumse goal aanzetten, kon zelfs nog een tegentreffer maken en kreeg nog meerdere kansen op succes. SDO bleef echter gefocust voetballen en kon zegevieren, waardoor promoveren naar de hoofdklasse zeker was.

Toen barstte het feest echt los. Spelers en staf omhelsden elkaar en de champagne spoot door de lucht. "Wat een feest", reageerde SDO-coach Ivar van Dinteren meteen na afloop. "De jongens hebben er zo hard voor gewerkt en je gunt het ze zo. Ze hebben alles gegeven om te komen waar ze nu zijn. Voetballend kon het allemaal wel beter vandaag, maar een goed resultaat stond voorop. Daar hebben ze vandaag voor gestreden."

Nerveus was de pas afgelopen maart aangestelde hoofdcoach nauwelijks. "Vooral vooraf en voor rust waren enkele jongens dat wel, maar dat kun je je ook wel voorstellen. Van zenuwen hadden we allemaal pas echt rond de slotfase van het duel last. Het duurde erg lang voordat het afgelopen was en we konden gaan feesten. Het waren echt een paar zenuwslopende momenten."

Van Dinteren staat ook volgend jaar als hoofdcoach voor het elftal van 'hoofdklasser' SDO. "Het wordt afwachten wat er dan allemaal gaat gebeuren. We moeten er nu vooral op hopen dat bepalende spelers er volgend jaar ook nog staan. Er wordt gesproken over transfers her en der. We hopen dat het allemaal goed komt. De jongens weten wat ze met SDO hebben en wat ze achterlaten. Laten we hopen dat het feest van vandaag ze toch overhaalt om ook volgend jaar voor SDO te spelen."

Vlak voor rust: aanvaller Rick van der Velden opent de score voor SDO.
Feest na de tweede SDO-goal.
Ze hebben het weer gedaan!
De supporters van SDO zorgden de hele dag voor een supersfeer.
De hoofdcoach als aanvoerder van de feestende spelersgroep.
De coach moet het ontgelden met een champagnedouche.