De twee Bussumse begraafplaatsen hebben samen tussen de negen- en tienduizend graven.
De twee Bussumse begraafplaatsen hebben samen tussen de negen- en tienduizend graven. Foto: Yvette Geerts

Beheerder Ynze van der Schaaf: 'Een bijzonder en mooi vak'

BUSSUM - Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de twee begraafplaatsen in Bussum of gewoon uit interesse wat er allemaal komt kijken bij het onderhoud van een begraafplaats: op zaterdag 6 juni doen de twee gemeentelijke begraafplaatsen van Bussum, de Algemene begraafplaats en de Rooms-Katholieke begraafplaats voor het eerst mee met de Week van de Begraafplaatsen.

door Yvette Geerts

Er heerst een serene rust, de zon komt wat aarzelend door. Een mooi moment voor een rondleiding over beide begraafplaatsen. Beheerder Ynze van der Schaaf vertelt over zijn werk en de geschiedenis van de begraafplaatsen en laat de meest bijzondere plekken zien. De beide begraafplaatsen lopen bijna onopgemerkt in elkaar over. Alleen voor het oudste gedeelte, de oude Rooms-Katholieke begraafplaats die dateert uit 1823, moet de bezoeker de weg oversteken. Op dit deel liggen de prominenten van Bussum begraven, de Dreesmannen, Anne Biegel, en natuurlijk Dr. Frederik van Eeden. Bijzonder is ook het keldergraf voor priesters waar in 1835 de eerste geestelijke werd begraven. Het beheer van deze oude rooms-katholieke begraafplaats ligt in handen van de stichting tot behoud van de oude Rooms-Katholieke begraafplaats te Bussum. Het beheer van de nieuwe Rooms-Katholieke en de Algemene begraafplaats is in handen van Van der Schaaf en zijn mensen. In de tien jaar dat hij hier werkt heeft hij zijn hart verpand aan deze plek "Het is een oase van rust, vooral in de vroege ochtend als je de vogels hoort en de eekhoorns en konijnen ziet rondrennen. Het is ook een mooi en bijzonder vak", vertelt hij verder. "Ik begeleid uitvaarten, maar zoek ook met mensen graven uit. Dat kunnen mensen zijn die net iemand verloren hebben, maar ook mensen die terminaal zijn en zelf een plek komen uitzoeken. Dan komt het wel heel dichtbij en dat raakt wel. Dat is soms pittig en confronterend maar ook relativerend." De band die Van der Schaaf daarmee opbouwt met mensen vindt hij bijzonder.

Nieuwe urnentuin
De voorbereidingen voor de nieuw urnentuin zijn in volle gang. Op 6 juni wordt dit gedeelte geopend door wethouder Nen van Ramshorst. De urnentuin grenst aan de bestaande urnentuin en is eigenlijk een uitbreiding. Van der Schaaf vertelt dat mensen steeds meer een eigen invulling willen geven en ook dat de keuze voor een asbestemming zal toenemen. De plannen voor een natuururnentuin in een stukje bos op de begraafplaats passen in deze ontwikkeling.

Ecologisch
Een andere trend die aandacht krijgt is zichtbaar op het oude deel van de Algemene begraafplaats. Hier wordt ecologisch groenbeheer toegepast en de enorme rododendrons vormen een natuurlijke scheidingswand. "We creƫren met deze wijze van groenbeheer de sfeer van vroeger. De begraafplaats oogt zo ook natuurlijker. We laten de grond verschralen, maaien twee keer per jaar en daardoor ontstaat vegetatie die je normaal niet ziet."

Programma 6 juni
De open dag start om 13.00 uur met een ontvangst in de aula op de Algemene begraafplaats, waarna om 13.30 uur de opening van de nieuwe urnentuin door wethouder Nen van Ramshorst plaatsvindt. Daarna kunnen bezoekers zich aansluiten voor een rondleiding over de Algemene begraafplaats, gevolgd door een rondleiding over de oude Rooms-Katholieke begraafplaats. De middag wordt rond 15.30 afgesloten in de aula.

Begraafplaatsen lopen bijna onopgemerkt in elkaar over