Wethouder Boekhoff blikt tevreden terug op het gevoerde beleid.
Wethouder Boekhoff blikt tevreden terug op het gevoerde beleid. Foto: Yvette Geerts

Gemeente Bussum houdt
3,5 miljoen euro over

BUSSUM – We houden in Bussum over 2014 3,5 miljoen euro over. Dat is mede het gevolg van een jarenlang verstandig en afgewogen financieel beleid, zo zegt wethouder Gerard Boekhoff.

Boekhoff is blij en trots dat Bussum gezond de fusie in gaat. De buffer (algemene reserve) is eind 2014 toegenomen tot 14 miljoen en met drie miljoen reserve voor het sociaal domein heeft Bussum het goed gedaan. "Bussum heeft vooruitlopend op extra taken en bezuinigingen vanuit het Rijk al maatregelen genomen", aldus Boekhoff. Zo is Bussum in mei 2013 op het vlak van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) anders gaan werken; onder meer door de inrichting van Wijzer, een loket op het gemeentehuis waar mensen met vragen over werk en inkomen terecht kunnen. Boekhoff: "De gemeente is hierdoor efficiënter gaan werken en er is meer gekeken naar wat mensen echt nodig hebben. Deze manier van werken is goedkoper en onze dienstverlening wordt als beter ervaren."

Positief resultaat
Het positief resultaat over 2014 is 3,5 miljoen. Dit is ruim boven de 2,1 miljoen die in het najaar van 2014 was voorzien. Deels komt dit doordat er een aantal voorzieningen achteraf niet nodig bleken te zijn. Dit geldt met name voor huisvesting en onderwijs en een uitkering uit het gemeentefonds. Ook de verzelfstandiging van zwembad De Zandzee leverde in 2014 ruim acht ton euro op. Aan de andere kant stegen de uitgaven voor de bijstand en er kwamen per saldo meer mensen in de bijstand dan eruit gingen. Ook is op openbare verlichting fors meer afgeschreven (bijna vijf ton) dan voorzien.

Bezuinigingen
Voor Gooise Meren komt er, net als voor alle Nederlandse gemeenten, nog wel een bezuinigingsopgave vanuit het Rijk. De fusiegemeente moet het uiteindelijk over een paar jaar met zes tot zeven miljoen euro jaarlijks minder doen. Eind juni neemt de Fusieraad een beslissing over de begroting voor Gooise Meren. In deze zogenaamde Startnota 2016 Gooise Meren is onder meer opgenomen waar de komende jaren geld aan wordt uitgegeven en waar dit geld vandaan moet komen. De fusie biedt volgens Boekhoff ook veel kansen om zaken slimmer in te richten. Een aantal jaar geleden is de begroting doorgespit op zaken waar op bezuinigd kan worden. Door efficiënter en slimmer te werken blijkt er behoorlijk bespaard te kunnen worden. De inrichting van het loket Wijzer, maar ook een ander beleid bij het vegen van de straten hebben hier al aan bijgedragen. Door de fusie neemt ook het totaal aantal fulltime arbeidsplaatsen van de drie gemeentes af. Van de 400 blijven er na de fusie 350 over. Hiervoor is een sociaal plan opgesteld; gedwongen ontslagen worden niet verwacht. Een slankere organisatie en slimmer werken kan een besparing opleveren van 2,5 miljoen euro per jaar.

Voor het bekostigen van de fusie ontvangt Gooise Meren van het Rijk een budget van tien miljoen euro. Het sociaal plan, de aanschaf van ICT-systemen en inhuur van extern personeel voor specifieke taken wordt hiervan betaald.

Over een paar jaar moeten we het met 6 tot 7 miljoen euro minder doen