Een begraafplaats is meer dan verdriet en emotie, het is ook een herinneringsplek en een plek om tot rust te komen.
Een begraafplaats is meer dan verdriet en emotie, het is ook een herinneringsplek en een plek om tot rust te komen. Foto: Bob Awick

'Men wil wel weten hoe diep een graf eigenlijk is'

NAARDEN - Wat gebeurt er allemaal op een begraafplaats? Wie zorgt er voor het dagelijks onderhoud en kun je je as alleen laten plaatsen in een urn of mag het ook uitgestrooid worden? En hoe diep is een graf eigenlijk? Allemaal vragen die eind deze week, tijdens de landelijke Week van de Begraafplaats, beantwoord worden.

Zowel de Oude Begraafplaats als de begraafplaats Nieuw Valkeveen doet mee aan deze speciale week. Op 31 mei zijn er diverse activiteiten op de Oude Begraafplaats en op 6 juni is de begraafplaats Nieuw Valkeveen aan de beurt. Beheerder Scott Timmermans: "Het doel is om mensen te informeren, om hen te laten zien wat de mogelijkheden zijn, zowel wat betreft begrafenissen als asbestemmingen. Op de Oude Begraafplaats geven vrijwilligers een rondleiding langs allerlei bijzondere graven zoals van oud-burgemeesters uit Naarden, notarissen, artsen en bekende families. Het ligt niet voor de hand om naar een open dag op een begraafplaats te gaan. Het moet echt onder de aandacht gebracht worden. Mensen moeten de meerwaarde daarvan ervaren. Juist op zo'n dag kun je je emotie loskoppelen van het bezoek tijdens een begrafenis", aldus de woordvoerder.

Oude Begraafplaats
De Oude Begraafplaats is een rijksmonument: het heeft een grote cultuur-historische waarde, vooral vanwege de rijke maatschappelijke historie door de verhalen die horen bij de graven van bekende of belangrijke inwoners uit Naarden. De Oude Begraafplaats is in 1830 in gebruik genomen.

De open dag op de Oude Begraafplaats op 31 mei start om 12.00 uur met een ontvangst. Het muziekvendel Nardinc speelt een aantal liederen en Han de Vries van de eerdergenoemde stichting houdt een lezing over de verschillende grafmonumenten. Het thema van dit jaar is: 'Ik vergeet je niet'. Daarna volgt een rondleiding over de begraafplaats.
De historie van Nieuw Valkeveen gaat terug naar 1944. De begraafplaats is ontworpen door de bekende tuinarchitect D.F. Tersteeg en nog steeds worden de originele tekeningen aangehouden. De ontwerper was zijn tijd vrij ver vooruit en had destijds al urnenkelders en een urnenmuur in het originele ontwerp ingetekend. Het programma op Nieuw Valkeveen start op 6 juni om 10.00 uur. "Veel mensen die nog niet eerder een begrafenis hebben meegemaakt weten vaak niet waar ze moeten beginnen. En het is nog wel een taboe, maar mensen willen ook gewoon weten hoe diep een graf is." Tijdens de open dag wordt , louter als demonstratie, een graf gegraven.