Lars Schotanus voelt zich hier helemaal thuis.
Lars Schotanus voelt zich hier helemaal thuis. Foto: Bob Awick

'Internetradio wordt de standaard'

NAARDEN – Het derde internetradiostation van YPCA, New Business Radio, is amper in de lucht en nu al zijn er ideeën voor nog meer formats. De Naardense ondernemer Lars Schotanus kan niet stilzetten. Hij wil vooroplopen. Samen met zijn zakenpartner Jaco Bal startte hij eind 2008 als een van de eersten in Nederland met internetradio.

Schotanus: "Wij gaan ervan uit dat de hele radiomarkt verandert. Internetradio heeft de toekomst. Het grote voordeel van internetradio is dat je geen dure FM-frequentie hoeft aan te schaffen. Ik verwacht dat FM over een jaar of tien echt over is en dat internetradio dan de standaard is."

De ontwikkelingen gaan steeds sneller volgens Schotanus. "In mijn tijd, ik ben 47, had je alleen drie Hilversumse zenders, toen kwamen Sky en 538 en de rest van de zenders volgde. Die versnippering zet alleen maar door, met de opkomst van internet als een belangrijke reden."

Niet één kanaal is heilig
Maar niet één kanaal, of het nu gaat om een krant, televisie of radio, is heilig volgens Schotanus. "Soms is het fijn om een krant te pakken en lekker te lezen. Zo blader ik zelf op zaterdag de krant uitgebreid door. Het gaat om het moment. Dat is ook het mooie aan de ontwikkeling van 'uitgesteld luisteren en kijken'."
Met zijn drie internetradiostations zet Schotanus dan ook in op specifieke doelgroepen. Traffic Radio is vooral gericht op mobiliteit en ALLsportsradio brengt 24 uur per dag een mix van muziek, sportnieuws, themaprogramma's en achtergronden bij de sport. Met het op 1 mei gestarte New Business Radio wil Schotanus een platform bieden aan ondernemende mensen.

"We nodigen ondernemers uit om mee te praten over bijzonder ondernemerschap, met de nadruk op innovatie en duurzaamheid. Met andere woorden, kom maar langs om je verhaal te doen."

Schotanus: "Er komen veel mensen op ons af met ideeën over wat ze willen maken voor ons station. Wat wij vooral willen is innoveren, dingen doen die anderen niet doen. We formeren bijvoorbeeld teams van mensen met en zonder radio-ervaring. En als het goed is, gaat het de zender op."