Wethouder Gerard Boekhoff spreekt de zaal toe.
Wethouder Gerard Boekhoff spreekt de zaal toe. Foto: Bob Awick

Gemeente wil zich inzetten voor inwoners met dementie

Bussum - De gemeente Bussum zet zich in voor een dementievriendelijke gemeente. Daarmee wordt een samenleving bedoeld waarbij mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven meedoen in hun eigen omgeving. De gemeente vindt voorlichting belangrijk en organiseerde daarom vorige week woensdag een informatieavond over dementie. Onder de belangstellende aanwezigen waren veel familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals binnen de zorg vertegenwoordigd.

door Mireille Detrixhe

Wethouder Gerard Boekhoff opende de avond en kreeg meteen een aantal vragen over verschillende zorgaanvragen voorgeschoteld. Hoe slecht moet mijn negentigjarige moeder zijn om in aanmerking te komen voor een Wmo-taxi? tot een verzoek om aanpassing van een badkamer. De vrouw heeft een knieblessure en haar man is dementerend. Zij hebben een bad, maar zij voorziet in de toekomst problemen en verzocht om aanpassing van de badkamer. Het verzoek werd afgewezen omdat de badkamer al meer dan 20 jaar oud is. "Ik vraag niet om een nieuwe badkamer ,maar om een inloopdouche." Uiteindelijk besloot ze om van het spaargeld dat opzij was gezet om hun begrafenis te bekostigen, de badkamer te verbouwen. Ze zei tegen haar man: "We gaan niet begraven, we gaan douchen." Gerard Boekhoff gaf aan dat hij niet op ieder individueel geval kan ingaan maar dat dit klinkt alsof er een vragenformulier is doorlopen. "Daar willen we nu juist vanaf."

Voor naasten van een dementerende is het vaak lastig om met dementie om te gaan. "Dementerenden worden vergeetachtig, raken gedesoriƫnteerd, kunnen geen dingen meer opslaan en worden vaak achterdochtig", vertelt Claudia Lemmens van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek. "Het is niet voor niets dat mantelzorgers vaak overbelast raken."
De broers Pieter en Harm Hasenaar herkennen dat beeld. Zij ontwikkelden daarom een app die niet alleen ondersteuning biedt aan de dementerende zelf, maar ook aan familie, mantelzorgers en verzorgers. "Wij kregen ooit zelf de tip voor onze dementerende moeder om een fotoboek samen te stellen met foto's van oude herinneringen, zoals een huwelijk. Dat hebben we dus ook in de app toegepast", volgens Pieter.

"Een app voor dementerenden. Is dat niet te ingewikkeld? Snappen ze dit wel en kunnen ze ermee overweg? Daar zijn ze toch helemaal niet mee opgegroeid?" Sommigen aanwezigen hadden hun bedenkingen bij de app. "Is al die informatie op het scherm niet te verwarrend voor een dementerende? Kunnen ze het wel lezen?", vroeg een aantal mensen zich hardop af. "De app is schaalbaar. Je begint op het hoogste niveau en zakt daarna steeds een niveau naar beneden. De familie en mantelzorgers bepalen het niveau voor de dementerende en kunnen steeds bijstellen", aldus Pieter. "Verder hoeft de dementerende zelf alleen het scherm even aan te raken. Ik heb niet de illusie dat de dementia-App voor iedereen een oplossing is, maar voor heel veel mensen gelukkig wel. Er zijn al veel mensen blij mee."
"Maar hoe zorg je er nu voor dat de dementerende de app gaat gebruiken?" Pieter gaf de tip om het tablet te plaatsen op een plek waar veel gekeken of gezeten wordt. Op de vraag of de app ook de zorg vermindert, was Pieter duidelijk: "Nee, het verbetert het welzijn en is ondersteunend." Over een jaar of 10 zullen veel mensen boven de 65 jaar een tablet hebben. Het heeft dan ook zeker de toekomst, volgens de ontwikkelaars.