Foto: Bob Awick

Burgemeester legt werk neer: zo reageert de Bussumse politiek

BUSSUM - Veel ophef deze week rond de Bussumse burgemeester Henk Heijman. De burgemeester kwam onder vuur te liggen na veel onduidelijkheid over zijn woonsituatie en declaratiegedrag.

Na alle ophef werd maandag door commissaris van de Koning Johan Remkes besloten dat de 'kwestie-Heijman' onderzocht moet worden. De burgemeester besloot gedurende het onderzoek het werk tijdelijk neer te leggen. Zo reageert de Bussumse gemeenteraad.

VVD: 'onderzoek is onontkoombaar'
VVD-fractievoorzitter Alexander Luijten noemt de keuze voor een onderzoek naar de burgemeester een goede stap. "Dat was onontkoombaar", zegt de VVD'er. Volgens de VVD'er moet er nu goed onderzoek gedaan worden. "Er moet goed gekeken worden naar bepaalde zaken, maar daarnaast hopen we ook wel dat dat snel gedaan wordt. Er staat nu een maand voor, maar hoe eerder we meer weten hoe beter." Luijten hoopt dat snel helder wordt wat er exact speelt. "Het gaat er ons vooral om dat alle feiten van de hele zaak boven tafel komen. Dan weten we wat er echt speelt en dan kunnen we concluderen hoe het verder moet."

HvB: 'Bussumse werkwijze onder de loep'
Hart voor Bussum vindt het 'een goed idee' dat er nu een onderzoek naar burgemeester Heijman komt. "Dat hadden wij vorige week al voorgesteld", aldus Rene Sweijen. "Het is goed dat hij zich even terugtrekt en dat we over vier weken weer verder kunnen kijken. Ik ben blij dat het onderzoek er komt voor zowel de zorgvuldigheid als de door ons zo genoemde 'Bussumse werkwijze'. Daarmee doelen we op de manier waarop dingen in Bussum gedaan worden; veel besloten vergaderingen of overleggen waar enkel de fractievoorzitters bij mogen zijn. Het is belangrijk dat de hele procedure bekeken wordt. Ook de rol van de commissaris van de Koning moet daarin meegenomen worden, want hij heeft de woonplaatsontheffing gegeven en naar onze mening kan hij dat niet doen." Of Heijman nog terug kan keren naar Bussum, daar wil Sweijen namens HvB nog geen uitspraken over doen. "Maar het is duidelijk dat er een probleem is, want Henk Heijman heeft niet de waarheid gesproken over zijn woonplaats."

D66: 'Hoe sneller, hoe beter'
D66-fractievoorzitter Loek Schmidt reageert tevreden op de keus om een onderzoek te gaan doen naar de rel rond de burgemeester. "We hopen op een goed onderzoek met goede resultaten", stelt de D66-voorman. Net als de VVD hoopt ook D66 dat het onderzoek goed, maar vooral snel verloopt. "Er staat een maand voor, maar we hopen dat het sneller gaat. We moeten nu een maand zonder burgemeester werken. Slecht voor de gemeenteraad, maar ook slecht voor de burgemeester zelf. Hoe sneller we weten hoe het verder moet, hoe beter. Dan weten we waar we aan toe zijn. Zodra we weten wat er echt speelt, kunnen we onze conclusies trekken en kijken hoe het verder moet."

PvdA: 'Conclusies na onderzoek'
Fractievoorzitter Tony van Waveren laat in een reactie weten dat de PvdA er begrip voor heeft dat de burgemeester, in afwachting van de uitkomst van het onafhankelijk onderzoek, zijn werkzaamheden tijdelijk opschort. "De PvdA heeft integriteit hoog in het vaandel staan en wij vinden vertrouwen van de inwoners in het openbaar bestuur belangrijk. Er wordt nu onafhankelijk onderzoek gedaan en er komt nu duidelijkheid. Dat is goed." Van Waveren wil niet vooruitlopen op een mogelijke terugkeer van Heijman als burgemeester. "We trekken pas conclusies als de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek bekend zijn."

CDA: 'Burgemeester moet van onbesproken gedrag zijn'
Fractievoorzitter Lodewijk Zweers laat weten blij te zijn dat er een onderzoek wordt gedaan. "Dan kunnen we spreken over de feiten. In de media is veel geschreven in niet correcte terminologie. We spreken over een pensionkostenregeling, niet over dubbele woonlasten. Het is jammer dat in de hele discussie dat verschil komt te vervallen." Verder laat Zweers weten dat de burgemeester wat hem betreft niet meer boven alle twijfel verheven is. "De burgemeester moet van onbesproken gedrag zijn. Maar zijn gedrag zorgt nu voor onderwerp van gesprek. Omdat we geen feiten hebben, is er ruimte voor speculaties." De CDA-fractievoorzitter vindt het verstandig dat Henk Heijman hangende het onderzoek een stapje terug doet. "De burgemeester moet ook de kans krijgen om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen. Verder vind ik het heel belangrijk dat de gemeenteraad kritisch naar zichzelf kijkt."

GOP: Bussum moet verder onder de loep
Jan Kwekkeboom van de GOP noemt het onderzoek naar de burgemeester een goede stap. "Maar het gaat er nu nog wel om welke vragen er centraal staan en welk bureau de hele zaak gaat onderzoeken. Daar wachten we nog op", aldus Kwekkeboom. Hij hoopt dat het onderzoek verder gaat dan de burgemeester alleen. "We hopen dat de hele 'Bussumse werkwijze' eens onder de loep genomen wordt. Het komt nu wel eens voor dat de fractievoorzitters samen bepaalde punten afhandelen, maar dat moet de gemeenteraad gewoon doen. Alles helder en transparant, geen achterkamertjes. We hebben dat punt samen met Hart voor Bussum aan de kaak gesteld. We hopen van harte dat het straks beter gaat."

PvB: 'Wel gehoopt, maar niet verwacht'
Bob Henzen van de eenmansfractie Partij voor Bussum vindt het een verstandig besluit van burgemeester Heijman om zijn functie tijdelijk neer te leggen. "Zijn positie is nu vrij discutabel en het is goed dat er onafhankelijk onderzoek wordt gepleegd. Er zijn een aantal punten waar grote twijfel over is." Henzen is enigszins verrast door deze stap van de burgemeester. "Ik had het wel gehoopt, maar niet verwacht." Op een mogelijke terugkeer wil Henzen niet vooruitlopen. "Conform de afspraken die met Remkes zijn gemaakt wacht ik het onderzoek af." Wel laat Henzen nog weten dat hij het slecht vindt voor Bussum en haar inwoners. "Ik vind dat Bussum een goed bestuur heeft, maar hier wordt niemand gelukkig van."

College: 'Kennis genomen'

"Het college van b en w van Bussum heeft kennis genomen van het besluit van de commissaris van de Koning, de heer Johan Remkes, om een extern onderzoek in te stellen inzake burgemeester Heijman. Het is in ieders belang dat er een extern onderzoek plaatsvindt naar de feiten en dat er helderheid wordt verschaft. Het college verleent vanzelfsprekend alle medewerking aan het onderzoek. Gedurende het onderzoek zal het college geen nadere mededelingen doen."