Vera van der Wal gaat 400 kilometer door Kenia fietsen.
Vera van der Wal gaat 400 kilometer door Kenia fietsen. Foto: Bob Awick

Alle donaties welkom voor Kenya Classic

BUSSUM - De Bussumse Vera van der Wal is druk bezig met het werven van sponsors zodat ze in oktober de Kenya Classic voor het goede doel kan fietsen. In de schaduw van de Kilimanjaro zal ze ruim 400 kilometer binnen zes dagen afleggen. Al het geld dat ze ophaalt gaat naar Amref Flying Doctors, een partij die zich inzet voor structureel betere gezondheidszorg in Afrika.

Vera woonde drie jaar lang, tot 2013, op CuraƧao en daar werd ze een fanatiek mountainbiker. Via Facebook hoorde ze voor het eerst van de Kenya Classic en ze was meteen enthousiast. "Het lijkt mij een hele uitdaging en een unieke ervaring. Het is vooral de combinatie die mij aanspreekt. Je komt met de mountainbike op allerlei plekken waar je normaal niet komt en bovendien zie je van dichtbij het werk dat Amref Flying Doctors verricht. Daar komt bij dat het geen wedstrijd is." Ze verwacht dat de rit stoffig en warm wordt en hoopt onderweg veel mensen te ontmoeten. "De route gaat door het zuiden van Kenia. Het rommelt wel wat in het noorden, maar zoals het er nu naar uitziet, is het niet gevaarlijk om die kant op te gaan." Inmiddels heeft Vera haar eerste clinic gedaan met de overige deelnemers en ze begint nu ook weer serieus te trainen. "Twee keer in de week fiets ik 30 tot 35 kilometer en in het weekend een langere tocht."
Op dit moment is Vera, in het dagelijks leven assistent-bedrijfsleidster bij Esprit Bussum, bezig met binnenhalen van geld. "Per persoon neem je 5.000 euro sponsorgeld mee. Daarvan gaat alles naar de Afrikaanse organisatie." Inmiddels heeft ze diverse acties opgezet, uiteenlopend van een kraampje met Koningsdag tot de organisatie van een fietstocht. Het nieuwste plan is een fotoshoot voor kinderen, die ze rond Vaderdag wil aanbieden. "Ik ben bijna afgestudeerd fotograaf, dus dit leek mij ook een mooie actie." Meer informatie: kenyaclassic.com/vera-van-der-wal.