Nicolas Kenza stond maandag op het podium in Paradiso.
Nicolas Kenza stond maandag op het podium in Paradiso. Foto: Bob Awick

Bussumse zanger Nicolas Kanza kijkt terug op geweldige tijd

BUSSUM - De Bussumer Nicolas Kanza stond maandagavond in de finale van het tv-programma De Beste Singer Songwriter van Nederland. Hoewel de 18-jarige behoorlijk zenuwachtig was, speelde hij de sterren van de hemel. Hoewel hij er niet met de winst vandoor ging, kijkt hij toch terug op een heel geslaagd avontuur.

door Jessica de Jong

Maandagavond stond je in de finale van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Hoe was dat?
"Ik vond het supertof. Overdag was alles nog rustig en om 13.30 uur moest ik in Paradiso aanwezig zijn. Ik had een soundcheck, een doorloop en heb vaak mijn liedje kunnen doen. Ik was nog rustig, totdat ik het publiek in de zaal zag. Daar was ik echt van onder de indruk."

Je verzorgde de aftrap, hoe was dat?
"Iedereen moest een keer als eerste beginnen en in de finale was ik dat. Ik vond het heel spannend, maar uiteindelijk maakt het weinig uit of je als eerste of laatste optreedt. Toen ik begon met zingen waren de zenuwen weg en heb ik vooral erg genoten. Ik had veel bekenden meegenomen, dat gaf mij een goed gevoel. Ze waren aan het schreeuwen en hadden T-shirts aan met daarop een foto van mij."

Waar heb je gedurende de opnames van het tv-programma het meest van genoten?
"Ik vond het geweldig dat het begon en dat ik mee kon doen. Ook de band-aflevering was heel leuk. Toen stond ik voor het eerst als artiest in de spotlights. Tot slot de finale, dat was echt een hoogtepunt."

Was Anna Rune de terechte winnaar?
"Ja, ik vind haar een terechte winnaar. Voor de finale zei ik het al. Anna was goed in alle afleveringen en liet een stijgende lijn zien. In mijn ogen deed ze niets verkeerd."

Wat is voor jou de beste tip die je mee hebt gekregen in het programma?
"Dat advies kwam van rapper Typhoon. Hij zei dat ik een echte artiest was en dat ik mijn onzekerheden overboord moet gooien. Hij zei: als je dat doet, dan kun je veel verder komen. Voor mij was dat heel leuk om te horen."

Op welk eigen nummer ben je het trotst?
"Op het nummer 'Salt & Ice'. Ik heb daar veel positieve reacties op gekregen."

Hoe omschrijf je jouw stijl?
"Een mix van R&B en pop. Vergelijkbaar met John Legend, maar dan met een show zoals Bruno Mars dat neerzet."

Paradiso heb je gehad, van welk podium droom je nu nog?
"Ik zou graag op een festival spelen zoals Pinkpop. Maar ook de Heineken Music Hall, Ziggo Dome en North Sea Jazz."

Heb je vroeger op het Goois Lyceum ook veel aan muziekoptredens gedaan?
"Ik ben daar wel begonnen, ja. Ik had muziek als vak en deed ook mee aan het Valentijnsconcert en Plankenkoorts. Op het Goois zeiden ze al dat ik echt iets met muziek moest gaan doen."

Heb je al veel fans?
"Mijn hele mobiel was vastgelopen omdat ik zo veel berichtjes en likes kreeg. Ik heb al heel veel leuke reacties gehad."

Ben je nog vrijgezel?
"Nee, ik heb een vriendin."

Wat is het verhaal achter je zwarte hoed?
"Die heb ik van mijn vader overgenomen. Ik dacht: ik zet de hoed op tijdens de audities en uiteindelijk heb ik de hoed opgehouden. Het is een trademark geworden. Ik ben ook makkelijk te herkennen aan de hoed. Dat gebeurt ook veel. Ik merk dat veel mensen naar mij kijken of ik word aangesproken omdat mensen met mij op de foto willen. Het is leuk om te merken dat het tv-programma goed wordt bekeken."

Waar ben je de komende tijd druk mee?
"Het liedje 'Salt & Ice' wordt deze zomer uitgebracht. Ik wil na de zomervakantie naar het conservatorium, daar heb ik al auditie voor gedaan. Verder ga ik optreden door het hele land, onder andere in september met de andere finalisten van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Tot slot had ik eerder al een soort prijsvraag gewonnen waarbij Alain Clark iemand zocht om het podium mee te delen. Ik ga dus nog met hem optreden."