Dick Huijsman (l) en Leo Welters, bij elkaar opgeteld zaten ze 60 jaar in het bestuur.
Dick Huijsman (l) en Leo Welters, bij elkaar opgeteld zaten ze 60 jaar in het bestuur. Foto: Yvette Geerts

Stichting Feest- en Gedenkdagen en Braderie Bussum opgeheven

BUSSUM - In Nederland doet ongeveer 37% van de bevolking minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk. Leo Welters (72) en Dick Huijsman (75) zijn duidelijk niet 'gemiddeld'. Beide heren zijn fanatieke vrijwilligers en kregen onder meer de Kleine Johannes uitgereikt, het erkentelijkheidssymbool van de gemeente Bussum voor personen die zich met hart en ziel inzetten voor de Bussumse gemeenschap.

Onlangs kondigden beiden aan te stoppen met hun werkzaamheden voor de Stichting Feest- en Gedenkdagen en de Stichting Braderie Bussum. De stichtingen worden ook meteen ontbonden: na respectievelijk 32 en 28 jaar vonden ze het mooi geweest. Wie zo lang met elkaar samenwerkt, weet natuurlijk precies waar de ander goed in is. Huijsman: "Leo weet heel goed hoe de juridische kant van zaken in elkaar zit. We konden dingen met een gerust hart aangaan omdat alle contracten via hem liepen." Ook Welters weet feilloos te benoemen waar Huijsman goed in is. "Dick heeft alles altijd puntgaaf geregeld, hij vinkt alles af en is organisatorisch heel goed."

Beide heren blikken terug op een mooie en enerverende periode

Welters: "Ik werd in 1983 door de toenmalige burgemeester van Bussum, Aantjes, gevraagd om iets te doen voor Bussum op dit gebied. Ik zag daar niet zo veel in, maar ben toch gaan praten met de fractievoorzitters. Beide stichtingen bleken subsidie te krijgen en mijn eerste voorstel was de subsidie voor de Stichting Braderie te verlagen." Vanwege het commerciƫle karakter vond Welters dat deze stichting haar eigen broek moest ophouden. Huijsman, geen onbekende in het Bussumse, voegde zich bij het bestuur en werd al snel penningmeester. "De bijdrage die we van de gemeente kregen voor de stichting Feest- en Gedenkdagen was niet voldoende om alles te financieren." Een belangrijk deel van hun werk was dan ook het zoeken van sponsors. Die kwamen vooral uit het eigen netwerk van Welters en Huijsman.

Maar er kwam veel meer bij kijken, zeker voor de festiviteiten rond de Oranjefeesten (Koninginnedag/Koningsdag). Huijsman: "Ik begon al in december met het regelen van podia, beveiliging en EHBO." Zo'n 150 uur per jaar was Huijsman er druk mee, met een piek in de twee maanden voorafgaand aan de feestelijkheden.

Niet saai
Welters: "Veel mensen denken dat het misschien saai is. Maar ik heb een lijstje gemaakt van evenementen die we allemaal hebben georganiseerd." Makkelijk maakten ze het zichzelf niet. Ze vonden dat er variatie moest zijn. Een activiteit of optreden mocht dan ook maar maximaal twee keer voorkomen. Welters somt op: "Een nostalgische kermis, het shantykoor, een stoomfestival, een Romeins leger, ringsteken, Jong Talent van Veronica, de sterkste man van Nederland en natuurlijk de oldtimers." Veel hoogtepunten. Al herinnert Welters zich ook een dieptepunt. Voor de viering op vijf mei 1995 (50 jaar bevrijding) had hij een voedseldropping bedacht op de Bussumse heide door twee Engelse helikopters. Iets te spectaculair bleek achteraf. "Ik vond het vooral spannend omdat ze laag moesten vliegen en er rondom de heide maar weinig ruimte is om op te trekken." De helikopters hebben de Bussumse heide echter nooit bereikt. Welters was vergeten een vergunning aan te vragen en de beide helikopters werden onderschept door een F16 toen ze het Nederlandse luchtruim wilden betreden.

Huijsman herinnert zich ook vooral de grote aantrekkingskracht die Bussum tijdens de festiviteiten rondom Koninginnedag had op de regio. "Bussum was de eerste in de regio die een grote braderie had. Er kwamen zo'n veertig- tot vijftigduizend mensen op af." Dat aantal is iets afgenomen, maar nog steeds kan het centrum van Bussum rekenen op gemiddeld dertigduizend bezoekers. Welters hekelt vooral het wegvallen van de activiteiten in een aantal wijken in Bussum. "Vroeger was er altijd 'ruzie' tussen de wijken en het centrum, omdat er in veel verschillende wijken van alles werd georganiseerd. Nu wordt er alleen nog in Het Spiegel en het Brediuskwartier iets groots georganiseerd." Huijsman sluit zich daarbij aan. "Ik wil ook graag een oproep doen aan deze wijken, de Vondelbuurt, de Buffelbuurt en de buurt rondom Spant!, om het weer nieuw leven in te blazen."

Het moet een feest blijven
Verder is het feest rondom Koninginnedag, nu Koningsdag, in al die jaren niet veel veranderd, vinden ze. "Wel zien we dat steeds meer winkeliers open willen zijn, maar het moet wel een feest blijven", aldus Huijsman. "Ik hoop dat de organisatie rondom de Oranjefeesten door inwoners en ondernemers van Bussum wordt opgepakt en dat ze daarbij 'Bussumbreed' denken." Overigens zullen beide heren volgend jaar niet van de partij zijn. Huijsman: "Ik ga niet controleren of alles goed loopt. Waarschijnlijk ga ik naar Houston, waar een zoon van mij woont." Welters zoekt zijn toevlucht in Spanje.

Vrije tijd
Of beide heren zich zullen vervelen na het stoppen van hun activiteiten voor beide stichtingen?
Welters zeker niet: "Ik werk nog zeker 25 uur per week en zit in het bestuur van een aantal landelijke stichtingen. Ik kom eigenlijk tijd tekort." Ook Huijsman zit niet stil. Hij is onder meer penningmeester bij de Stichting Pro Bussum.

Huijsman begon al in december met het regelen van podia

Leo Welters ontving op Koningsdag de Kleine Johannes uit handen van burgemeester Heijman.