De Opwaarts met Lex Maat aan het roer. Daarachter de Rondwaarts, het tweede schip.
De Opwaarts met Lex Maat aan het roer. Daarachter de Rondwaarts, het tweede schip. Foto: Ed Snel

Vestingvaart Naarden viert feest op 23 mei

NAARDEN - De eerste Vestingvaart was tien jaar geleden, met de Opwaarts. Een kleine, open boot waar twintig mensen op konden plaatsnemen. Inmiddels varen er twee historische schepen en neemt ook het aantal mensen dat een tocht door de grachten van Naarden maakt toe. Vorig jaar waren dat er zo'n 6.000.

Meer reden voor een feestje hebben ze niet nodig. Maar het moet wel een feestje voor iedereen zijn, vinden ze. Lex Maat, vanaf het begin betrokken bij de Vestingvaart: "We hebben voor 23 mei allerlei festiviteiten georganiseerd. Zo is er op het pleintje voor de Turfloods een kleine nautische markt met oude ambachten en wat kraampjes. Ook houdt serviceclub Kiwanis Naarden haar jaarlijkse wijnproeverij speciaal op die dag en is er veel livemuziek." De Vestingvaart zelf speelt uiteraard ook een grote rol die dag. Maat: "Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er gratis rondvaarten en we sluiten de dag af met een muzikaal captain's dinner op het Vestingeiland. Een unieke kans om dit eiland eens van dichtbij te bekijken." De rondvaarten worden, net als anders, verzorgd door de 21 vrijwilligers van de Vestingvaart. Maat: "Zonder de inzet van deze schippers zou de Vestingvaart niet kunnen bestaan."

Grote aantrekkingskracht
Maat merkt dat de Vestingvaart tot ver buiten Naarden een grote aantrekkingskracht heeft. "We krijgen veel enthousiaste reacties en er zijn veel mensen die meerdere keren terugkomen. Als ze iets te vieren hebben, maar ook met familie of vrienden. We vertellen een compleet verhaal. Je krijgt de stadsgeschiedenis te horen en zodra je onder de Zeepoort door bent kom je al snel in een klein natuurgebied. Dit natuurgebied ligt ingesloten tussen stad en snelweg, is verrassend mooi en biedt een grote diversiteit aan bijzondere vogels." Reden genoeg om een keertje mee te varen, aldus Maat. "Op 23 mei of een andere keer."

Meer informatie: www.vestingvaart.nl. Kaarten voor het captain's dinner zijn te koop via info@vestingvaart.nl.