Paul en Peter met twee van de poppen uit de animatiefilm.
Paul en Peter met twee van de poppen uit de animatiefilm. Foto: Bob Awick

'Onze passie is poppen maken'

BUSSUM - De werkruimte van Pedri Animation oogt op het eerste gezicht als een leuke hobbyruimte. Medewerkers schilderen kleine figuurtjes, werken aan een hondje van piepschuim en poppen worden aangekleed. Aan het roer van dit creatieve bedrijf staan Paul Mathot en Peter Mansfelt, Bussumers die meewerkten aan een internationale animatiefilm die deze week in première gaat in Filmhuis Bussum.

door Jessica de Jong

Het duo runt het bedrijf 19 jaar en heeft een indrukwekkend cv met onder andere de kinderanimatie van Nijntje. En nu is er dan de volwassen animatiefilm 'O Apóstolo' waar zeven jaar aan is gewerkt door verschillende partijen. Het spookverhaal is gebaseerd op een Spaanse mythe, Santa Compaña. In deze legende vindt er bij middernacht een processie plaats van dode zielen die geleid wordt door een levend persoon. Om de film op te kunnen nemen, maakte Pedri Animation voor deze film in totaal 108 animatiepoppen.
Paul is poppenmaker van huis uit en weet als geen ander dat animatiepoppen aan vele eisen moeten voldoen. Een mooie uitdaging, want onze passie is poppen maken, lacht hij. Toch kan het zomaar een maand duren voordat een pop klaar. Maar omdat de film een krappe deadline had, moesten er ook keuzes gemaakt worden. "De film zou in Spanje gedraaid worden tijdens de viering van een groot evenement in Santiago de Compostella, dat slechts één keer in de tien jaar uitbundig wordt gevierd. Rond kerst 2009 kwamen we in contact met Spanje en de poppen moesten eind 2010 klaar zijn. Daarna moest alles nog opgenomen worden. We hebben met zowel een team in Spanje als een team in Nederland heel hard gewerkt." De voor een Oscar genomineerde film draait overigens nu pas in Nederland omdat er veel tegenslagen waren. Die hadden met name te maken met de recessie die Spanje hard trof.

Paul legt aan de hand van foto's uit wat er bij het maken van de poppen komt kijken. De hoofden van de poppen zijn zeer vakkundig karikaturaal gemodelleerd naar die van de stemacteurs. Hiervoor wordt aan de hand van tekening een kleimodel gemaakt in 3D. De volgende stap is het object om te vormen tot een flexibel model. Hiervoor wordt gewerkt met mallen en gips. De binnenkant wordt gevuld met een minuscuul skelet van metaal. Overal zitten scharnieren, vergelijkbaar met een heupgewricht, zodat de pop alle ledematen kan bewegen. Het skelet komt in een mal waarin latexschuim wordt gespoten. De uiteindelijke huid wordt apart gemaakt van siliconen. Daarna is de kleding aan de beurt. Broeken die een verweerde look krijgen, truien die met twee naalden worden gebreid: alles is arbeidsintensief en precisiewerk. Het eindresultaat is zowel flexibel als stevig, zodat de pop niet omvalt als hij in een decor staat en een bepaalde houding moet aannemen.
Peter: "Een hoofdrolspeler, in dit geval Ramón, hebben we zeven keer gemaakt. En al deze poppen moeten exact hetzelfde zijn. Alleen op die manier kon op 12 verschillende sets tegelijkertijd worden gefilmd. Omdat de dialoog al van tevoren was opgenomen, moest de animator bij iedere foto de verschillende poppen stap voor stap zo neerzetten dat de gevoelens en woorden overeenkwamen. Een tijdrovend klusje, zeker als er wel tien poppen tegelijkertijd in beeld zijn. "
Het maken van stopmotionfilms is wat Pedri Animation als geen ander kan. Het motto is daarbij 'de tastbare wereld tot leven brengen'.