Ivar van Dinteren (m) nam het roer over nadat Ronald Heerschop vertrok.
Ivar van Dinteren (m) nam het roer over nadat Ronald Heerschop vertrok. Foto: Bob Awick

'Van de hoofdklasse zouden we heel veel kunnen leren'

BUSSUM - Nog maar net aangesteld als hoofdcoach van de club, maar nu al staat de Bussumse voetbalcoach Ivar van Dinteren een waar hoogtepunt te wachten met SDO. De kersverse oefenmeester van de amateurvoetbalclub start over twee weken het grootste avontuur tot nu toe: de play-offs om te promoveren naar de hoofdklasse.

door Sjoerd Stoop

Van Dinteren staat pas net wat meer dan een maand als coach voor het eerste elftal van SDO. De Bussumse ex-profvoetballer en daarnaast tot een half jaar geleden speler van SDO nam afgelopen maart het stokje over van zijn door de spelersgroep aan de kant gezette plaatsgenoot Ronald Heerschop. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat SDO überhaupt een kans heeft om te promoveren naar de hoofdklasse, Van Dinteren mag het nu samen met de spelersgroep afmaken. "Een hele klus om meteen op te pakken, maar wel ontzettend leuk en leerzaam", aldus de Bussumer.

Je bent hoofdcoach geworden na veel gedoe door een toch wat onverwacht vertrek van Ronald Heerschop. Hoe was het om de taken zo plotsklaps over te nemen?
"Dat went heel snel, hoor. Zeker als je zelf met veel van deze jongens hebt gespeeld en de club goed kent. Vanwege al het gedoe vooraf was het wel raar om op zo'n moment aan de slag te gaan als coach, maar zo werkt het nou eenmaal. We hebben met z'n allen het beste met SDO voor en hebben snel de draad weer opgepakt."

Heb je erover na moeten denken om coach van SDO te worden?
"De spelers hebben mij voorgedragen om het roer over te nemen toen Ronald vertrok. Ze noemden mijn naam en vervolgens kwam van het één het ander en word je gevraagd. Dat kwam wel een beetje als een verrassing. Het kwam op een moment dat ik eigenlijk meer het plan weer had om zelf te gaan voetballen. Maar als je de club en de spelersgroep zo kunt helpen en ervoor kunt zorgen dat de jongens weer graag aan de slag gaan, dan hoef je er absoluut niet lang over na te denken om als coach aan de slag te gaan. Daarnaast: SDO is natuurlijk gewoon m'n cluppie. Dan doe je dat gewoon."

Wat trof je aan toen je voor het eerst op het veld stond?
"Het stond er allemaal heel goed voor. Er stond, en staat, een brede spelersgroep met stuk voor stuk goede voetballers. Een gedreven groep. En qua resultaat was het eveneens heel erg goed. Als je bedenkt waar SDO vandaan komt en dat het nu mee mag gaan doen om te promoveren naar de hoofdklasse: ontzettend knap. Dat hebben de club, de spelers en de coach fantastisch gedaan. Er staat echt wat."

'Als je de kans hebt om te promoveren, dan moet je daar voor gaan'

Al snel nadat je de honneurs overnam, werd bekendgemaakt dat je ook volgend jaar voor de groep staat...
"Daar was ook al snel sprake van. Als je weet dat het werk je goed bevalt en ook de spelersgroep waardeert het, dan kun je zo'n keuze ook snel maken. Daar komt nog eens bovenop dat we nu al heel veel werken voor volgend jaar. We werken hard om de spelersgroep voor volgend jaar al vorm te geven en te bepalen welk voetbal we hopen te gaan spelen. Daarnaast spelen we straks de play-offs. Deze bepalen ook wat ons volgend jaar te wachten staat. Kortom: we verzetten met z'n allen al veel werk voor volgend jaar. Het was ook wel raar geweest als weer een andere coach dat werk over een paar maanden over zou moeten nemen."

Je noemt de play-offs al even. Wat verwacht je van de komende weken?
"Het zal heel zwaar worden en er zullen straks hele sterke tegenstanders tegenover ons staan. Maar aan de andere kant: we hebben niks te verliezen. Als we zo spelen zoals we de laatste weken hebben aangetoond dat we kunnen voetballen, maken we zeker kans. De jongens zullen er met de volle honderd procent voor moeten gaan. We hebben veel vertrouwen. Dat helpt enorm, maar we moeten het wel doen."

Mocht SDO het redden, kan de ploeg de hoofdklasse al aan?
"Dat wordt de laatste weken vaker gevraagd. Je zet als club een hele grote stap als je de hoofdklasse haalt. Er gelden daar hele andere wetten en er wordt heel erg goed gevoetbald. Je moet echt je mannetje staan. Maar als we het halen, dan hebben we bewezen dat we ons kunnen meten met sterkere tegenstanders. Dan hebben we de eerste stap al gezet. Er zal daarna nog wel heel veel meer moeten gebeuren en we zullen voetballend ook nog wel moeten verbeteren, maar dan kunnen we het ook aan. Het zal wel heel anders worden. Nu pakken we veel punten. Dat kan volgend jaar wel eens heel anders worden. Het wordt de vraag wat dat met het team zal doen. Wat doet het met de sfeer? En hoe gaan de jongens daarmee om? Het zal een groot avontuur worden. Maar we kunnen van een jaartje hoofdklasse alleen al heel veel leren. Als je de kans hebt om te promoveren, dan moet je daar vol voor gaan."

Wat het ook gaat worden, wat mag SDO en voetbalvolgend Bussum überhaupt van je verwachten straks?
"Of we volgend jaar nou eerste klasse of hoofdklasse spelen, we hopen een paar grote stappen te gaan zetten. We zullen hard werken om nog beter te gaan voetballen. We moeten leuk voetbal spelen, waar toeschouwers graag voor langs het veld staan en daarnaast hopen we ook zeker goede resultaten te boeken. Daar gaan we komende zomer mee aan de slag."

"Het wordt dan mijn eerste hele jaar als hoofdcoach van SDO. Dan kun je veel meer voor elkaar boksen. Maar voor het zover komt, gaan we eerst voor een goed slot zorgen de komende weken. Het gaat leuk worden."

Na zijn profloopbaan keerde de Bussumer als voetballer terug op het oude nest.