Opwarmen van de stemmen onder leiding van Judith Kamerman.
Opwarmen van de stemmen onder leiding van Judith Kamerman. Foto: Yvette Geerts

De Groene Longen eerste buurtkoor in Bussum

door Yvette Geerts

BUSSUM - De Groene Longen, het eerste buurtkoor van Bussum, is ontstaan vanuit de participatiegedachte. Mooi zingen staat niet centraal. Voor iedere stem is een plek in het koor. Het belangrijkste is het tot stand brengen van verbinding binnen de buurt, de wijk Westereng.

Initiatiefnemers Martha Ursem, Wanda Griffioen en Tjitske Muller kwamen elkaar tegen op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bussum. Muller: "De burgemeester riep in zijn speech op tot ideeën voor participatie." Zo gezegd zo gedaan. Ter plekke vormden de drie dames het eerste buurtkoor en nog diezelfde avond werd gestart met 'ronselen'.
Enige voorwaarde voor deelname aan het koor is dat je in de wijk Westereng woont. De dames zijn daar vrij streng in. Het maakt verder niet uit of je oud, jong, vrouw of man bent. En, je hoeft niet te kunnen zingen om bij het koor te mogen. De enige uitzondering die ze maken is voor dirigent/muzikaal begeleider Judith Kamerman. Zij komt niet uit de wijk. Muller: "Judith geeft ons goede oefeningen en leert ons ook samen te zingen." Inmiddels oefent het koor één keer per twee weken in het Centrum voor Gezond zijn aan de Karel Doormanlaan 44/46.

Moerstaal
Al pratende blijken er wel een paar 'regels' te gelden binnen het koor. Bijvoorbeeld de taal waarin ze zingen en de liedjes. Wanda: "We zingen in 'moers'taal. Dat betekent dat als iemand Syrisch, Turks of Fries is, zij ook in die taal moeten kunnen zingen. Zij schrijven het fonetisch voor ons op en wij zingen dan gewoon mee." De liedjes moeten verder makkelijk in het gehoor liggen en aansluiten bij de thema's uit de wijk."
Muller noemt de speeltuin en de bus van Bussum naar Naarden als voorbeeld. Inmiddels zijn er meer leden aangeschoven en spontaan wordt 'De Westereng Song' ingezet op de melodie van 'Het kleine café aan de haven'.

Het koor telt inmiddels achttien deelnemers: zestien vrouwen en twee mannen. Meer leden zijn welkom. Ursem: "We hebben geen maximum aan het aantal leden, ons koor is nooit vol. Als we uit deze locatie groeien dan zoeken we een andere locatie. Uiteraard in de Westereng." Tjitske valt haar bij. "Ik zie het beeld voor me dat op de avonden dat we oefenen uit alle hoeken en gaten mensen komen om mee te doen."

Eerste optreden
Het buurtkoor heeft haar eerste publieke optreden tijdens de wereldbarbecue op 21 juni op de Groene Long. Maar optreden is niet het doel. Dat is en blijft verbinden door zingen. Muller: "We hebben niet als doel het mooiste koor te zijn, maar wel het leukste en meest verbonden koor. We zijn ook al gevraagd om op te treden bij de opening van deelplan vier van de Westereng. Dat was nog te vroeg. Misschien bij de opening van deelplan vijf", voegt ze er lachend aan toe. Erg zenuwachtig zijn ze in ieder geval niet voor het optreden, wel prettig gespannen. Muller: "Ik ben nooit zo bezig met tekst, maar nu ik weet dat er een stok achter de deur is doe ik dat iets meer." Griffioen valt haar bij. "Het moet ook niet te goed klinken. We willen een laagdrempelig koor zijn en blijven." Ze hopen ook dat bij het optreden op de wereldbarbecue mensen spontaan gaan meezingen. Ursem: "We willen niet te veel dingen van tevoren vastleggen. We gaan gewoon ergens in het midden staan, het moet ook een beetje 'ontstaan'."

Tot slot doen de dames nog een oproep aan muzikanten uit de wijk om zich aan te sluiten bij het koor. Alle instrumenten zijn welkom. Meer informatie via martha_ursem@live.nl.