Een konvooi trekt door Bussum.
Een konvooi trekt door Bussum. Foto: Bob Awick

Zondag bevrijdingsfestival rond Bussum Centrum

BUSSUM - Bevrijdingsdag wordt in Bussum gevierd op zondag 3 mei met een klein 'festival'. Een legerkonvooi met jeeps, motoren en een tank zullen in het dorp stoppen. Er komen podia met daarop muziek en dansoptredens en bovendien zijn de winkels in het centrum geopend.

De voertuigen van Keep Them Rolling verzamelen rond 9.30 uur rond het Wilhelminaplein, de Havenstraat en Kapelstraat. Het idee is de motoren op het plein bij de Nieuwe Brink te tonen. Bezoekers kunnen de voertuigen uit de jaren 40 /45 van dichtbij bekijken. Deze lichtere voertuigen worden vanaf 11.00 uur vergezeld door de 'zware jongens' zoals tanks die vanuit Blaricum komen aanrijden. In Bussum wordt het konvooi samengesteld en rijdt dan via de Kerkstraat Bussum weer uit voor een rondrit door de omgeving. Om 15.30 uur stopt de stoet nog een keer op de terugweg rond het Wilhelminaplein.

Geen Bridgehead
Volgens organisator Nico Schimmel is de optocht vergelijkbaar met die van Bridgehead. Dit evenement vond jarenlang over meerdere dagen plaats in Bussum, maar de organisatie besloot er dit jaar mee te stoppen. Het kampement zoals dat altijd aanwezig was op Crailo gaat dus ook niet door.
De winkeliers van de Havenstraat, Kapelstraat en Nieuwe Brink sprongen in dit gat door alsnog een leuk evenement te regelen rondom Bevrijdingsdag.

Voertuigen, muziek, soldaten en dansen uit de jaren 40 op diverse podia

Op alle drie de straten wordt een podium opgebouwd. Hierop wordt tussen 14.30 en 16.30 uur volop gedanst: quickstep- en foxtrotliefhebbers kunnen een kijkje nemen of meedansen. Er gaat gedanst worden in de stijl van de jaren '40 en '50 met workshops door Dancepoint uit Huizen en er kan vrij worden gedanst.
Vanaf 14.30 uur is er livemuziek, verzorgd door diverse jazzbandjes. Daarnaast is zangeres Natasha Harper uitgenodigd, een Engelse dame die een sfeervolle setting brengt, passend bij het tijdsbeeld van de jaren 40. Ze noemt zichzelf een nostalgische entertainer en ze vertolkt hits uit de jaren 30 en 40. Voor de gelegenheid zingt ze samen met haar vader.

Dodenherdenking
Maandag 4 mei is het weer dodenherdenking. Belangstellenden kunnen zich aansluiten bij de bijeenkomst in de Wilhelminakerk en het monument op de Frederik van Eedenweg of op de Bussummerheide.

De eerste bijeenkomst start om 19.00 uur in de Wilhelminakerk. Daar wordt stilgestaan bij de gevallenen en oorlogsslachtoffers vanaf de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend rond 19.30 uur vertrekt de stille tocht naar het monument op de Frederik van Eedenweg, waar om even voor 20.00 uur de Last Post klinkt, gevolgd door het Wilhelminus en een bloemeneerbetoon.
Voor de herdenking op de Bussumerheide kan iedereen zich om 19.30 uur verzamelen bij De Palmpit aan de Koekoekslaan 3. Ook dit jaar worden talrijke bewoners van de wijk bij het herdenkingskruis op de Bussumerheide verwacht. ViJoS verzorgt de muziek, er wordt een gedicht voorgedragen en veteranen hijsen de vlag.